BHDoktor

Stigla je sezona prehlada: Namirnice koje je dobro imati pri ruci ako se razbolimo

Stigla je sezona prehlada i bolesti. Stručnjaci upozoravaju da ove godine bilježimo porast broja slučajeva respiratornog sincicijskog virusa, gripe. Tu je i još uvijek aktualna pandemija covida-19. Iako je zarazu bilo kojom bolešću nemoguće 100 posto izbjeći, postoje načini da se pripremimo za potencijalnu infekciju. Prije svega, važno je fokusirati se na zdravlje imunološkog sistema.

Centri za kontrolu i prevenciju bolesti u tu svrhu preporučuju održavanje uravnotežene prehrane, tjelovježbu. Uzimanje vitamina, smanjenje konzumacije alkohola i dobar san. Ipak, ako se dogodi da se razbolimo, važno je da su naša smočnica i frižider opskrbljeni namirnicama za jačanje imuniteta.

Šareno voće i povrće

Šareno voće i povrće pomoći će nam da se brže oporavimo od bolesti. Antioksidansi poput flavonoida, antocijanina i karotenoida pomažu u borbi protiv slobodnih radikala. Radila koji potencijalno mogu oštetiti vaše stanice i ugroziti imunološki sistem. Srećom, te se hranjive tvari nalaze u šarenom voću i povrću.

Primjera radi, flavonoidima obiluju bobičasto voće, kelj, kupus, čak i tamna čokolada. Antocijanini se mogu naći u grožđu, šipku i datuljama, a karotenoidi u tikvi, bundevi, mangu i marelicama.

Hrana bogata vitaminom C

Vitamin C je još jedan snažan antioksidans koji može osnažiti imunološki sistem i pomoći mu da se obrani od bolesti. Vitamin C može se naći u naranči, limunu, paradajzu, paprici, jagodama. Čak i zelenom povrću poput špinata.

Grčki jogurt

Dijetetičarka Toby Amidor u svom firiižideru uvijek ima grčki jogurt. Kaže da je on prirodni izvor hranjivih tvari koje jačaju imunitet, poput proteina, vitamina B12, selena i cinka. Osim toga, osigurava žive, aktivne kulture koje djeluju kao dobre bakterije u crijevima. Pomažu u zaštiti probavnog trakta.

Zeleni čaj

Iako nije hrana, ispijanje zelenog čaja itekako pomaže zdravlju. Posebno tokom sezone gripe. Zeleni čaj sadrži polifenole, koji su snažan antioksidans koji pomaže u borbi protiv bolesti. Ako niste ljubitelj vrućeg zelenog čaja, on se može popiti i hladan, piše Eat This.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare