Svijet

Stigla nova anketa iz SAD: Ko bi bolje upravljao krizom – Trump ili Biden?

Najizgledniji demokratski kandidat na američkim predsjedničkim izborima Joe Biden vodi ispred svog protukandidata, predsjednika Donalda Trumpa, ali Bidenovi pristaše pokazuju manje entuzijazma za svog kandidata od Trumpovih.

Najnovije istraživanje javnog mišljenja mreže ABC i Washington Posta, čije rezultate u nedjelju prenosi agencija dpa, pokazuje da je Biden ispred Trumpa s 49 naspram 47 posto.

Trump je međutim značajno smanjio razliku od istraživanja u februaru, kada je bivši potpredsjednik vodio s 52 posto naspram 45 posto.

Anketa je pokazala da Trumpove pristaše pokazuju više entuzijazma nego Bidenovi.

Među demokratskim Bidenovim pristašama njih samo 24 posto pokazuje elan i strast za svog kandidata.

Kada se radi o gospodarstvu, 57 posto ispitanika podržava Trumpov način vođenja, a aktuelni predsjednik vodi pred Bidenom kada se radi o pitanju ko bi bolje upravljao ekonomijom.

Trump i Biden izjednačeni su pri odgovorima na pitanje ko bi bolje upravljao krizom s koronavirusom, ali Biden je bolji oko ukupnog upravljanja zdravstvom.

Anketa je provedena prošle sedmice i ona također pokazuje da Biden i dalje vodi ispred svog demokratskog protukandidata Bernieja Sandersa, u trenutku kada su predizbori uvelike poremećeni korona krizom.

Nije jasno je li entuzijazam pristaša ključan za uspjeh kandidata na izborima, ali u prošlosti kandidati kojima je nedostajala strast njihovog biračkog tijela nisu uspjeli pobijediti.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare