Nauka

Stigla nova studija o vakcinama, bolje primiti dvije različite? Stručnjaci: Iznenađeni smo

Kombinacija različitih vrsta vakcina protiv koronavirusa značajno povećava učinkovitost glede stvaranja imuniteta, saopćio je Univerzitet Sarske u ponedjeljak.

“Nakon studije provedene na 250 osoba koje su kao prvu vakcinu primile vakcinu AstraZeneca, a kao drugo BioNTech/Pfizer, zabilježena je osjetno veća učinkovitost u stvaranju imuniteta nego kod osoba koje su primile obje doze vakcine AstraZeneca”, stoji u saopćenju Univerziteta Sarske u Saarbrückenu.

Ovakva kombinacija, kako se nadalje navodi, postiže veću učinkovitost i od dvostruke kombinacije vakcine BioNTech/Pfizer.

Kod vakcinisanja različitim vakcinama dolazi do stvaranja mnogo većeg broja antitijela i tzv. T stanica.

Autori studije, koji su, prema vlastitim navodima, bili “iznenađeni nedvojbenim rezultatom”, preporučuju vakcinisanje različitim vrstama vakcina.

PROČITAJTE  Sattler informirao Džaferovića o isporuci vakcina: U prvoj sedmici maja 80.000 doza iz COVAX-a

BioNTech/Pfizer spada u noviju generaciju tzv. mRNA vakcina, dok AstraZeneca pripada tradicionalnoj grupi tzv. vektorskih vakcina.

Kako naglašavaju naučnici sa Univerziteta u Sarskoj, aktualna studija bi trebala biti produbljena, kako bi se došlo do novih saznanja glede učinkovitost i po spolu ili starosnoj dobi.

Nakon što je njemačka Savezna komisija za vakcinisanje početkom aprila preporučilo da se mlađi od 60 više ne vakcinišu AstraZenecom, pojavio se problem s osobama koje su kao prvu vakcinu već primile AstraZenecu. Njima je naposljetku preporučeno da se vakcinišu ili BioNTech/Pfizer ili Moderna.Povezani postovi: