Svijet

Stigli novi dramatični satelitski snimci: Rusija nastavlja gomilati vojsku i oružje, sve je spremno za rat

Komercijalni satelitski snimci koje je objavila privatna američka firma pokazuju raspoređivanje novih ruskih snaga na nekoliko lokacija u blizini Ukrajine, što ukazuje na to da Moskva nastavlja gomilati snage dok traju diplomatski napori za smirivanje krize.

Rusija održava zajedničke vojne vježbe s Bjelorusijom u toj bivšoj sovjetskoj republici kao i pomorske vježbe u Crnom moru, dio vojnih aktivnosti koje su razbuktale strahove o prijetećoj invaziji. Rusija poriče da planira napad.

Firma Maxar Technologies sa sjedištem u SAD, koja sedmicama prati gomilanje ruskih snaga, navodi da snimci od srijede i četvrtka pokazuju značajna nova raspoređivanja na nekoliko lokacija na anektiranom Krimu, u zapadnoj Rusiji i Bjelorusiji.

Maxar kaže da je na Krimu, koji je Rusija anektirala 2014. godine, identificirao veliko novo raspoređivanje vojnika i opreme na aerodromu Oktjabarskoje sjeverno od grada Simferopolja, uključujući 550 vojnih šatora i stotine vozila. Novi vojnici i oprema došli su i nedaleko od Novoozernoga na Krimu, a novo raspoređivanje vidi se i kod grada Slavne na sjeverozapadnoj obali poluotoka.

U Bjelorusiji, gdje se održavaju velike vojne vježbe, Maxar kaže da je identificirao novo raspoređivanje vojnika, vojnih vozila i helikoptera na Zjabrovki, aerodromu nedalekood Gomela, manje od 25 km od granice s Ukrajinom.

U saopćenju poslanom elektronskom poštom kasno u četvrtak navodi se da je veliki broj vojnika nedavno došao na poligon za obuku Kursk u zapadnoj Rusiji, otprilike 110 km istočno od ukrajinske granice.

Rusija nije otkrila koliko je vojnika rasporedila i kaže da ima pravo premještati snage na svojoj teritoriji kako želi te ustrajava na tome da one ne predstavljaju vanjsku prijetnju.