Vijesti

Stigli su rezultati analize kisika koji se davao pacijentima. Višković: Odgovarat će za ovo

Radovan Višković, premijer Republike Srpske i ministar zdravlja Alen Šeranić saopćili su danas da je laboratorija iz Beograda dobila rezultate analize kisika iz banjalučkog UKC-a koji govore da se koristi medicinski kisik za liječenje pacijenata.

“Takozvana afera ‘Kiseonik’ koja je nametnuta niti je postojala niti postoji što daju rezultati referenetne ustanove koja je izvršila analizu kisika koji se daje u našim ustanovama i našim pacijentima. Uzorak uzet 28. septembra 2021. je pokazao da je čistoća kisika na jednoj lokaciji 99,90 posto, a na drugoj 99,92 posto. Ovo znači puno bolje nego je propisano zakonom jer da bi nešto tretirali kao lijek čistoća treba biti minimum 99,50”, rekao je Višković.

On je kazao da je u ostalim bolnicama čistoća oko 99,93, a u Prijedoru 99,96 posto.

“Odgovarat će za ovo. Bit će krivične prijave i tražit ćemo naknadu štete. Odgovorno tvrdim kao predsjednik vlade da sve što je spinovano, sada pada u vodu. Očekivali ste da RS ostane bez kisika i tako ugrozi živote pacijenata, ali to nećete dobiti i nećemo vam to omogučiti, dodao je Višković.

On je najavio krivične prijave protiv svih su prouzrokovali štete zdravstvenom sektoru RS-a i pacijentima koji su koristili kisik u momentu afere i koji su imali određene probleme zbog priče u javnosti.

Podsjetimo, aferu “Kisik” prošle sedmice je otkrio gradonačelnik Banje Luke Draško Stanivuković kazavši da UKC RS-a koristi tehnički (industrijski) gas umjesto medicinskog kisika.

Nakon nekoliko dana pokušaja diskreditacije Stanivukovića, Vlada RS-a je odlučila da se uzme uzorak kisika iz UKC-a i provjeri u laboratoriji u Beogradu.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare