Nova.rs
Vijesti

Štite mural ratnog zločinca. Ko su čuvari Ratka Mladića i junaci koji napadaju Aidu Ćorović

Aktivistkinja za ljudska prava Aida Ćorović privedena je danas nakon što je bacila nekoliko jaja na mural ratnog zločinca Ratka Mladića na uglu ulica Njegoševe i Alekse Nenadovića u Beogradu.

Iako se pretpostavlja da su muškarci koji su je odveli policajci u civilu mada prisutnim građanima i medijima nisu htjeli da pokažu službene legitimacije, Nova.rs je došla do saznanja o kome se riječ.

Kako saznajemo, akcijom, u kojoj se pet inspektora MUP-a obrušilo na jednu ženu, aktivistkinju Aidu Ćorović, rukovodio je šef Odeljenja javnog reda i mira u Policijskoj upravi za grad Beograd Rade Blagojević i njegova „desna ruka“, operativac Marko Đorđević.

Blagojević i Đorđević poznati su kao učesnici u „razbijanju“ demonstracija i prebijanja građana na protestima ispred Skupštine Srbije u julu prošle godine.

Tokom tadašnjih građanskih protesta došlo je do nezapamćenog obračuna policije sa brojnim demonstrantima, koji su upotrijebili silu koja nije bila zakonita i opravdana. Policija je brutalno prebijala građane, koristila suzavac, pendreke i konjicu kako bi rastjerivala okupljene. Tom prilikom povrijeđeno je desetine građana, kao i nekoliko novinara i fotoreportera.

Blagojević je i večeras bio na uglu Njegoševe i Alekse Nenadovića gdje su se okupili brojni građani, a među kojima je i predsjednik Pokreta slobodnih građana Pavle Grbović.

Pet inspektora obrušilo se na jednu ženu (Foto: Nova.rs)

Inače, uniformisani policajci nisu reagirali na molbe građana, koji su od njih tražili da intervenišu.

Nakon privođenja Ćorović, osobe za koje se pretpostavlja da su policajci u civilu, odveli su i aktivistkinju Jelenu Jaćimović.

-Nakon što su bacale jaja na mural Ratku Mladiću, prišlo im je deset neuniformisanih lica i skočili na njih. Aidu su vukli, stezali, njih barem pet, Jeleni su odmah zavrnuli ruke. Ovoliku agresiju nisam vidjela 15 godina koliko se bavim novinarstvom – rekla je za portal Nova.rs novinarka Danasa i jedan od očevidaca, Jelena Diković.

Ćorović je puštena oko 19 sati, a u isto vrijeme aktivisti su zbog njenog privođenja najavili protest ispred Doma sindikata.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare