Vijesti

Štiti li HDZ-ov ministar Josip Grubeša suprugu Bakira Izetbegovića? Direktor KUIP-a: Ministar laže!

Oznaka tajnosti na dokumentaciji o obrazovanju direktorice KCUS-a Sebije Izetbegović razvija se u pravu trakavicu, a sve je izvjesnije da se u spašavanje supruge Bakira Izetbegovića uključio i HDZ odnosno ministar pravde BiH Josip Grubeša.

Naime, radi se o dokumentacija o obrazovanju Izetbegović iz Zagreba po kojoj je jasno da ona nije završila specijalizaciju na Medicinskom fakultetu u Zagrebu, a autentičnost njenog indeksa nije mogla biti utvrđena.

Posebno je zanimljiv jedan detalj, a to je da je jasno naznačen stepen tajnosti: “Povjerljivo”. O čemu je Raport i pisao prije nekoliko dana.

Kako bi provjerili ko je tačno stavio na ovu dokumentaciju stepen povjerljivosti kontaktirali smo i Ministarstvo pravde BiH, ali i Kantonalnu upravu za inspekcijske poslove (KUIP).

Iz Ministarstva pravde BiH su nam tad kazali da su oznaku tajnosti tražili iz KUIP-a te da od njih potražimo detaljnije informacije.

“U pogledu zamolnica iz Vašeg upita ovo ministarstvo je postupilo na način kako je to označeno na zamolnicama, tako da informacije i razloge za oznaku stupnja tajnosti možete zatražiti od organa koji su podnijeli ove zamolnice”, naveli su iz Ministarstva pravde BiH, a detaljnije možete pročitati ovdje.

Odmah smo pitali i KUIP, te su nam i oni kazali da nisu tražili tajnost.

Potom, jučer se javnosti obratio i ministar pravde Josip Grubeša kako bi demantirao da je stavio oznaku tajnosti na dokument iz Zagreba. On je jasno kazao da je KUIP tražio da se ostavi oznaka ‘Povjerljivo’.

“Zakonom o zaštiti tajnih podataka propisano je da ovlaštena osoba u instituciji neki podatak označava određenim stepenom tajnosti, što je u svom aktu Kantonalna uprava za inspekcijske poslove učinila, odnosno isti označila stepenom tajnosti “povjerljivo”, te istu oznaku stavila i na kuvertu svog akta.” pojasnio je Grubeša.

Međutim, prema svemu sudeći sam se upleo u svoje laži. Svakako ne bi ovo bilo prvi put da HDZ “štiti” SDA i Sebiju Izetbegović.

Dodao je kako Ministarstvo pravde BiH prošle sedmice postupajući po upitu Kantonalne uprave, između ostalog, pa i o zakonskim mogućnostima ukidanja ove oznake s predmeta, obavijestilo Kantonalnu upravu da mogu ukinuti oznaku tajnosti, jer su je sami i postavili.

“Neozbiljne i krajnje maliciozne su insinuacije da je Ministarstvo pravde BiH, bilo koji predmet koji Kantonalna uprava za inspekcijske poslove nije označila kao povjerljiv, samoinicijativno tako označilo jer za to ne postoji zakonsko uporište”, kazao je on.

Kako bi provjerili ove navode na Raport smo pozvali i Fahira Halilovića, direktora Kantonalne uprave za inspekcijske poslove koji nam je kazao kako je ministar objedinio sve dokumente i stavio ih pod oznaku povjerljivosti, a Uprava za inspekcijske poslove KS nema rješenje kojim možemo konzumirati predmete koji imaju stepen tajnosti.

“Imam dopis koji sam poslao u Ministarstvo pravde i ministru Grubeši s konkretnim upitom kako postupiti u konkretnom slučaju kada su u pitanju odgovori Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Tražio sam upute od Grubeše kako da postupamo, jer je onemogućio nastavak inspekcijskog nadzora. Evo bit ću prost, neću reći da ministar Grubeša ne govori istinu, reći ću da on laže”, kazao je oštro Halilović.

Dodao je kako je KUIP dobila kovertu gdje se navodi da su dokumenti strogo povjerljivi.

“Izjaviti tako nešto, a mi smo dobili kovertu da su dokumenti strogo povjerljivi, uz napomenu kako se ne mogu koristiti za daljnji ispekcijski nadzor je paradoks. Grubeša obnaša poziciju ministra pravde. to je institucija koja bi trebala da štiti ovakve stvare i boriti se protiv takvih pojavnih oblika.Mi tražimo da se skine oznaka povjerljivosti sa dokumenata kako bismo okončali inspekcijski nadzor. Da bismo nastavili nadzor, mora poštojati rješenje da inspektor može postupati i koristitoi pedmete sa strogo povjerljivo”, kazao nam je Halilović.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
1 Comment
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
trackback
Sporno Sebijino obrazovanje: Zašto HDZ i ministar Grubeša štite suprugu Bakira Izetbegovića? - Vitez.ba
10 mjeseci

[…] jedan detalj, a to je da je jasno naznačen stepen tajnosti: “Povjerljivo”. O čemu je Raport i pisao prije nekoliko […]