Nauka

Stiže novi brzi test na koronu, rezultati za 15-ak minuta. WHO: Velika prekretnica

Test koji može precizno dijagnosticirati zarazu koronavirusom trebao bi dramatično ubrzati i povećati opseg testiranja u zemljama koje imaju niske i srednje prihode, najavila je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

Nizak opseg testiranja prikriva prave razmjere širenja koronavirusa

Novi test trebao bi stajati oko pet američkih dolara te bi mogao potpuno transformirati proces praćenja širenja covida-19 u manje bogatim zemljama, koje pate od nedostatka zdravstvenih radnika i laboratorija, javlja BBC.

Očekuje se da bi u narednih šest mjeseci trebalo biti proizvedeno 120 miliona takvih testova, a prvi čovjek WHO-a to je nazvao “velikom prekretnicom”.

Naime, stručnjaci upozoravaju kako u nekim zemljama s visokim stopama infekcije, među kojima su Meksiko i Indija, nizak opseg testiranja prikriva prave razmjere širenja koronavirusa.

Dogovor postignut sa fondacijom Billa Gatesa

Novi test bi trebao biti “lako prenosiv i jednostavan za korištenje”, a rezultate bi trebao davati za 15-30 minuta umjesto nekoliko dana, najavio je danas na press-konferenciji prvi čovjek Svjetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Dvije farmaceutske kompanije, Abbott i SD Biosensor, dogovorile su se sa fondacijom filantropa i osnivača Billa Gatesa da će proizvesti 120 miliona testova, ustvrdio je čelnik WHO-a.

Dogovor bi trebao pokriti 133 zemlje, uključujući mnoge zemlje Južne Amerike koje su trenutno najpogođenije što se tiče stope zaraze, ali i smrtnosti.

“Ovo će biti ključno za pomoć njihovim kapacitetima testiranja, a naročito u teško dostupnim područjima, koja nemaju dovoljno laboratorija ili dovoljno zdravstvenih radnika uvježbanih za provođenje testiranja”, rekao je Tedros.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare