Stiže prva tranša pomoći EU za BiH od 125 miliona eura

89

Otklonjene su prepreke za prvu tranšu za ublažavanje posljedica uzrokovanih covid pandemijom, nakon što je potpis na Memorandum o razumijevanju i Sporazum o zajmu za makrofinancijsku pomoć Bosni i Hercegovini od 250 miliona eura stavio i europski komesar za ekonomiju Paolo Gentiloni, izvještava BHRT.

Nakon što sredstva postanu operativna, slijedi ispunjavanje uvjeta za dobivanje druge tranše za koje ekonomisti ne vjeruju da će biti ispunjeni.

Prva tranša od 125 miliona eura pomoći Evropske unije je izvjesna za razliku od pregovora s MMF-om koji nisu rezultirali pozitivnim ishodom. U Ministarstvu finansija i trezora BiH kažu da se zajam Evropske unije ne veže s budućim aranžmanom MMF-a.

Prvi put Bosna i Hercegovina nije uspjela dogovoriti aranžman sa MMF-om. Rok za završetak pregovora o novom kreditu od 1,5 milijardi maraka je istekao. Za predsjedatelja Vijeća ministara BiH Zorana Tegeltiju kamen spoticanja u pregovorima s MMF-om su neka politička pitanja i očekuje nastavak pregovora za dva do tri mjeseca.

Prema mišljenju ekonomske analitičarke Svetlane Cenić, zastoj će nastati kada dođe do ispunjavanja uvjeta i upitno je hoće li Bosna i Hercegovina dobiti drugu tranšu od 125 miliona maraka. Što se tiče pregovora s MMF-om u zahtjevu za uspostavljanje registra fizičkih osoba pri Centralnoj banci ne vidi prijenos nadležnosti, tim prije što postoji jedinstveni registar poduzeća.

Za ekonomskog analitičara Adnana Rovčanina politika bi trebala ustuknuti pred čisto ekonomskim rezonima, tim prije što su ta sredstva BiH neophodna.

Iz ureda premijera Republike Srpske nisu odgovorili na pitanja vezano za zastoj u pregovorima s MMF-om i uvjetima Evropske unije. U Ministarstvu finansija Republike Srpske samo su kratko prokomentirali da nema prijenosa nadležnosti i da je većina uvjeta  obuhvaćena programom ekonomskih reformi, koji je usvojila Narodna skupština Republike Srpske.