Svijet

Stižu jezivi snimci i izvještaji iz Izjuma: ‘Ovo je gore od ičega što možete zamisliti’

Kompanija Maxar Technologies objavila je satelitske snimke koje prikazuju masovnu grobnicu u istočnom ukrajinskom gradu Izjumu, kojeg su nedavno napustile ruske snage u bijegu pred ukrajinskom protuofanzivom.

Ukrajina, podsjetimo, tvrdi da je u masovnoj grobnici u Izjumu pronađeno 440 tijela, među kojima su tijela ukrajinskih vojnika i civila. Kako je javio Reuters, na nekim tijelima pronađena je užad oko vrata, a nekima su pak ruke bile vezane, što sugerira da nisu ubijeni prilikom granatiranja, nego su smaknuti, piše Index.hr.

Prva satelitska fotografija (naslovna slika) prikazuje rusku artiljeriju smještenu u blizini ulaza na groblje u Izjumu. Nastala je 8. aprila ove godine, kad je grad bio pod ruskom okupacijom.

Druga fotografija (ispod) nastala 24. marta prikazuje oštećenu bolnicu i okolne zgrade u Izjumu.

Foto: Maxar

Sljedeća fotografija (ispod), nastala 20. juna, prikazuje ulaz na groblje.

Foto: Maxar

I sljedeća fotografija (ispod), nastala 24. marta, prikazuje ulaz na groblje.

Foto: Maxar

Sljedeća fotografija, nastala 29. augusta, prikazuje isto mjesto.

Foto: Maxar

“Ovo je gore od ičega što možete zamisliti”

Emmanuelle Chaze, dopisnica i reporterka koja radi za Deutsche Welle i France24, na Twitteru je objavila potresan izvještaj iz oslobođenog Izjuma, u kojem je nakon povlačenja ruskih snaga pronađena masovna grobnica u kojoj se, tvrde Ukrajinci, nalazi 440 tijela.

“Upravo sam se vratila s mjesta masovne grobnice u Izjumu. Ovo je gore od ičega što možete zamisliti. Mogu potvrditi da je barem dio ljudi koji je tamo nedavno pokopan mučen. Umrli su nasilnom smrću”, napisala je na Twitteru.

Navodi kako su u grobnici nađena tijela 17 ukrajinskih vojnika, pa dodaje kako su tijela odvezena na autopsiju.

“Miris raspadanja ljudskih tijela je ostao”, objavila je.

Chaze opisuje i ostatke tijela muškarca od oko 18 godina. “Ruke su mu bile vezane iza leđa. Dobio je nasilan udarac u glavu oštrim predmetom. Mošnje su mu zgnječene, a unutrašnjost bedara također pokazuje znakove mučenja”, napisala je.

Objavila je i fotografiju vatrogasaca koji su prvi zaduženi za ekshumaciju tijela. “Jedan mi je rekao da će cijela njegova jedinica nakon ovog trebati psihološku pomoć”, napisala je.

“Kad sam htjela razgovarati s djelatnikom ureda tužitelja, oboje smo imali suze u očima. Gledali smo jedno u drugo u tišini, u stanju potpunog šoka”, navodi Chaze.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare