Zdravlje

Stižu li nam nove varijante omikrona koje se šire Evropom? Dr. Karamehić za Raport: Korona je još među nama

Koronavirus se vraća u Evropu. Iako je ljeto i ljudi mnogo vremena provode na otvorenom, neke zemlje bilježe značajan porast broja novozaraženih. Prema statističkim podacima portala Our World in Data, broj zaraženih se značajno povećava u Portugalu, Njemačkoj, Francuskoj, Italiji, Španiji, Grčkoj, Danskoj i Nizozemskoj.

Zaraznije varijante

To povećanje stručnjaci objašnjavaju pojavom novih varijantama virusa BA.4 i BA.5, koje su zaraznije od prethodnih.

Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) upozorio je prošle sedmice da “porast stepena zaraze prijavljene za (podvarijante omikrona) BA.4 i BA.5 ukazuje da će one postati dominantne“ u cijeloj Evropskoj uniji i vjerovatno rezultirati rastom broja slučajeva.

Također, svjetski stručnjaci su naveli kako omikron podvarijante BA.4 i BA.5 spretnije izbjegavaju imunološki sistem.

Imunolog dr. Jasenko Karamehić za Raport kaže kako se pandemija trenutno stišala, ali i upozorava građane da virus još može mutirati.

"Veliki broj stanovnika prebolio je koronavirus pa je stekao prirodni imunitet, dok je određeni broj vakcinisan. Nažalost, mi smo i među vodećim zemljama po broju onih koji su izgubili borbu sa ovim virusom. Ne bi se trebali iznenaditi da najesen opet dođe do značajnog porasta broja zaraženih. Ljetna je sezona, građani putuju, dolaze nam turisti... Sve su to razlozi zbog kojih može doći do ponovnog širenja virusa", kaže dr. Karamehić.

Pridržavanje epidemioloških mjera

Između ostalog, naveo je kako niti u jednom momentu ne smijemo misliti da je pandemija nestala, te da medicinski krugovi moraju svakodnevno pratiti razvoj situacije.

"Mislim da se medicinski krugovi ne oglašavaju dovoljno. U cijelom svijetu situacija se trenutno smirila. Mogu da savjetujem građanim da se i dalje pridržavaju epidemioloških mjera. Pandemija nije nestala, virus je među nama", kazao je Karamehić.

Dr. Karamehić: Virus se mijenja i izbjegava sopstveni nestanak

Pojasnio je i šta su podvarijante omikrona BA.4 i BA.5.

"To su podvarijante virusa promijenjene genetske strukture. Bitno je napomenuti da virus izbjegava sopstveni nestanak. Na našu sreću on se mijenja u smislu da je manje virulentan, ali ne znači da je to pravilo. Ne treba ga potcijenti. Nije prirodno stanje da se ponašamo kao u vremenu prije pandemije", zaključio je dr. Karamehić.