Svijet

Stižu migranti: Grčka izgradila još 40 kilometara ograde na granici s Turskom

Grčka je u petak objavila da je dovršila izgradnju još 40 kilometara ograde na granici s Turskom te da je s radom krenuo novi sistem nadzora, u vrijeme zabrinutosti da će pad Afganistana u ruke talibana pokrenuti novi migrantski val prema Evropi.

Situacija u Afganistanu u Evropi je potaknula strahove od ponavljanja migrantske krize 2015. godine kad je gotovo milion ljudi bježalo s Bliskog istoka prema Evropi, putujući kroz Tursku i Grčku.

„Afganistanska kriza stvara mogućnost migrantskog vala. Ne možemo pasivno čekati na potencijalni udar“, rekao je grčki ministar za civilnu zaštitu Michalis Chrisochoidis nakon što je posjetio sjevernu graničnu regiju Evros s ministrom odbrane i vojnim vrhom.

„Naše granice će ostati sigurne i neprobojne“, naglasio je.

Chrisochoidis je kazao da je novo produženje ograde, na postojećih 12,5 kilometara, izgrađeno proteklih dana, kad je uspostavljen i visokotehnološki, automatski sistem nadzora.

Vlada je proširenje ograde najavila prošle godine kad su deseci hiljada tražitelja azila pokušali prijeći iz Grčke u Tursku, nakon što je Ankara objavila da ih u tome više neće sprječavati.

Grčka i Turska, NATO saveznici, ali i historijski rivali, dugo se spore oko niza pitanja, od teritorijalnih pretenzija na istočnom Mediteranu do migrantskih brodova.

Grčki premijer Kiriakos Mitsotakis u petak će telefonski razgovarati o situaciji u Afganistanu s turskim predsjednikom Tayyipom Erdoganom.

Grčka je proteklih mjeseci postrožila svoju migrantsku politiku, ogradivši migrantske kampove i raspisavši EU natječaje za izgradnju dva objekta zatvorenog tipa na otocima Samosu i Lesbosu.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare