Svijet

UŽIVO: Biden se obratio javnosti: Vrlo brzo ćemo znati rezultat

Amerikanci biraju novog predsjednika između aktuelnog Donalda Trumpa i demokrate Joea Bidena. Osim novog predsjednika, američki građani s pravom glasa također biraju 35 članova Senata i cijeli Zastupnički dom, niz državnih i lokalnih dužnosnika te glasaju o nizu referendumskih pitanja od porezne politike do zakona o drogi.

10:56 – Joe Biden se obratio javnosti te ponovio da se svaki listić mora izbrojati te da ne sumnja da će on i kandidatkinja za potpredsjednicu Kamala Harris pobijediti.

“Niko ili ništa drugo osim američkog naroda neće birati predsjednika. Znači, svaki se listić mora izbrojati. To ćemo vidjeti, tako i treba biti. Demokratija je ponekad neuredna i zahtijeva strpljenje. To se strpljenje nagrađuje već više od 200 godina. Cijeli nam svijet zavidi na našem političkom sistemu. Osjećamo se dobro u ovom trenutku. Nemamo sumnje da ćemo pobijediti. Tražim mir, proces radi, glasovi se broje i uskoro ćemo znati rezultat. Bog vas blagoslovio i Bog blagoslovio naše vojnike”, rekao je Biden.

18:43 – Sudovi su počeli zadavti prve udarce Trumpu. Naime, Sudac u Georgiji odbio je tužbu koju je podnijela Trumpova kampanja protiv prebrojavanja te je u potpunosti odbacio slučaj.

Sud u Pennsylvaniji donio je odluku prema kojoj promatrači Trumpove kampanje smiju stajati malo bliže i gledati prebrojavanje glasova. Međutim, isto tako su naveli kako oni nisu primijetili nikakve nepravilnosti u prebrojavanju.

Što se tiče stanja u brojanju glasova, Okrug Allegheny u Pennsylvaniji objavio je kako neće objaviti danas rezultate prebrojavanja, već će to učiniti sutra zbog sudske odluke.

U tom okrugu trebalo bi se prebrojati više od 35 hiljada glasova. Pennsylvanija je ključna savezna država koja kandidatu koji ju osvoji donosi 20 elektorskih glasova. U ovom trenutku vodi Donald Trump, međutim kontinuirano se smanjuje njegova prednosti pred Bidenom.

18:18 – Vodstvo Trumpove predsjedničke kampanje planira predati tužbu u gradu Las Vegasu u saveznoj državi Nevadi u kojoj žele zaustaviti brojanje “ilegalnih” glasova u Nevadi, a tvrde da imaju dokaze da su u toj saveznoj državi glasali mrtvi i oni koji ne žive u toj državi. Tužbu bi trebali službeno najaviti tokom konferencije za medije u četvrtak, piše Fox News.

Joe Biden u Nevadi trenutno vodi za manje od osam hiljada glasova.

Sud u saveznoj državi Pennsylvaniji u četvrtak je članovima Trumpove kampanje odobrio praćenje brojanja glasova u Konvencijskom centru u Philadelphiji s distance od 180 centimetara, javlja Fox News.

Nadalje, Trumpova prednost u Pennsylvaniji smanjila se na 116 hiljada glasova.

16:38 – Iz Trumpovog štaba su najavili “veliku objavu” iz Las Vegasa.

Joeu Bidenu nedostaje samo šest elektorskih glasova za Bijelu kuću, no i dalje se moraju prebrojati stotine hiljada glasova u ključnim američkim saveznim državama kako bismo bili bliže ishodu tijesne borbe između Bidena i aktualnog predsjednika Donalda Trumpa koji je već krenuo poduzimati pravne akcije u državama u kojima je Biden preokrenuo rezultat.

Novi rezultati američkih izbora, koji će možda otkriti i konačnog pobjednika, trebali bi biti poznati u poslijepodnevnim satima po srednjoevropskom vremenu, kad se očekuju ažurirani podaci iz Nevade, Georgije i Arizone.

Nevada nosi šest elektorskih glasova i upravo bi ona mogla biti ključ za Bidenovu pobjedu.

Trumpa, koji je još u izbornoj noći proglasio pobjedu, a svaki suprotan ishod nazvao krađom, čeka znatno teži put prema pobjedi. Kako bi nastavio utrku, Trump mora osvojiti Georgiju i Arizonu ili Georgiju i Nevadu, nakon što su američki mediji objavili da je Biden pobijedio u Wisconsinu i Michiganu.

Ako mu to pođe za rukom, republikanac za potrebnih 270 elektora izbornog kolegija mora potom pobijediti u Pennsylvaniji, u kojoj se Trumpova prednost kontinuirano smanjuje, te u Sjevernoj Karolini.

14:10 – CNN je objavio kada će se lokalni dužnosnici iz tri ključne države obratiti s novim podacima:

Georgia – 16,30 po našem vremenu. Trenutno je oko 18.000 glasova razlike imeđu Trumpa i Bidena, a preostalo je prebrojati oko 90.000 glasova.
Nevada – 18 sati po našem vremenu. Biden u Nevadi ima prednost od oko 8.000 glasova.
Arizona – 3 ujutro po hrvatskom vremenu. Ostalo je 275.000 glasova za prebrojati, a iako je ovdje dio američkih medija i agencija AP proglasilo Bidena za pobjednika teoretski još postoji mogućnost za preokret.

11:58 – Iako su neki mediji poput AP-a i Fox Newsa proglasili Bidenovu pobjedu u Arizoni, predsjednik Donald Trump u posljednjih je nekoliko sati znantno smanjio zaostatak i značajno zakomplicirao utrku za 11 elektora koliko nosi ta savezna država. Šta se to dogodilo da je sigurna Bidenova pobjeda došla pod znak pitanja? Odgovor je pokušao dati lokalni list The Arizona Republic.

“Kako je okrug Maricopa objavio rezultate za još 140.000 obrađenih glasova u srijedu navečer i četvrtak ujutro, postalo je jasno da je postotak koji dobiva Donald Trump dovoljan da dođe do preokreta u Arizoni, a možda i u predsjedničkoj utrci”.

“Trump je u seriji glasačkih listića obrađenih u srijedu i rano u četvrtak pobijedio Bidena s oko 57%-40%”.

“Ti glasački listići, za koje se pretpostavlja da su poštom poslani u ponedjeljak i utorak, smanjili su Bidenovu prednost u Arizoni na oko 68.000 glasova, dok je njegova prednost u srijedu bila veća od 90.000 glasova”, piše Arizona Republic.

Za razliku od niza drugih saveznih država, u okrugu Maricopa većinu glasova poštom ipak su slali Trumpovi pristaše, što je očito iznenadilo analitičare nekih medijskih kuća.

Neki analitičari smatraju da Trump sada mora osvojiti 57.6 posto od preostalih 470.000 neobrađenih listića kako bi pretekao svojeg konkurenta.

“To je otprilike isti postotak koliko je dobio u prvoj seriji listića. Može on to”, rekao je republikanski anketar Paul Bentz.

01:50 – Izborni štab predsjednika Donalda Trumpa pokrenuo je u srijedu tužbe u Pennsylvaniji, Michiganu i Georgiji, postavljajući temelje za osporavanje državnih izbornih rezultata, u potrazi za 270 glasova elektora potrebnih za ostanak u Bijeloj kući, javlja AP.

U novim prijavama, uz postojeće republikanske pravne izazove u Pennsylvaniji i Nevadi, traži se bolji pristup posmatrača na mjestima na kojima se obrađuju i broje glasački listići, i izražava zabrinutosti oko glasanja u odsustvu, navodi se u saopćenju Trumpovog štaba.

Trumpov izborni štab također želi intervenirati u slučaju Pennsylvanije na Vrhovnom sudu s pitanjem mogu li se prebrojati glasački listići dobiveni do tri dana nakon izbora, rekao je zamjenik šefa izbornog štaba Justin Clark.

Akcije otkrivaju novu pravnu strategiju koju je predsjednik sedmicama signalizirao, naime da će napadati integritet glasovanja u državama u kojima bi rezultat mogao značiti njegov poraz.

Njegov izborni štab također je najavio da će tražiti ponovno brojanje u Wisconsinu. Voditelj kampanje Bill Stepien naveo je “nepravilnosti u nekoliko okruga u Wisconsinu”, ne navodeći detalje.

01: 39 – Sjeverna Karolina, savezna država potrebna američkom predsjedniku Donaldu Trumpu (u kojoj vodi s 50,1 posto naprema 48,7 posto koliko ima demokrat Joe Biden) za sve manje izglednu pobjedu na predsjedničkim izborima, neće ažurirati svoje rezultate do 12. novembra, prenosi u srijedu NBC.

U Sjevernoj Karolini trenutno je prebrojeno oko 95 posto glasova, a bez pobjede u toj saveznoj državi nije izgledno da će republikanac ostati američki predsjednik.

NBC procjenjuje da se u Sjevernoj Karolini treba prebrojati još 300 hiljada glasova, a tamošnji ishod mogao bi utjecati i na konačnu većinu u Senatu.

U toj utrci trenutno vodi republikanac Thom Tills s 48,7 posto u odnosu na demokrata Cala Cunninghama koji ima 46,9 posto.

01:30 Izborni štab Donalda Trumpa i Republikanska stranka u Georgiji pokrenuli su tužbu protiv Izbornog odbora okruga Chatham tražeći od sudije da naredi okrugu da osigura i obračuna glasačke listiće pristigle nakon 19 sati. na dan izbora, javlja AP.

Predsjedavajući stranke u Georgiji David Shafer rekao je u srijedu navečer da planiraju tužiti desetak okruga.

U tužbi se navodi da je republikanski promatrač gledao radnika kako uzima neobrađene glasačke listiće iz odsustva iz stražnje sobe i miješa ih u obrađene glasačke listiće odsutnih članova koji čekaju da budu uneseni u tabele.

01:19  – Joe Biden je samo šest izbornih glasova daleko od toga da postane sljedeći predsjednik Sjedinjenih Država. Svojim pobjedama u ključnim državama Michigan i Wisconsin, Biden je osigurao 264 elektorska glasa naspram 214 glasova Donalda Trumpa. Demokratski kandidat mora osvojiti još samo jednu državu kako bi zauzeo Bijelu kuću, piše Guardian.

00:55 U emisiji “Special Report” na Trumpovoj omiljenoj TV mreži, Fox Newsu, došlo je do prilično neugodne situacije za jednog od Trumpovih saradnika – direktora komunikacija njegove kampanje Tima Murtaugha.

Naime, Murtaugh je od Fox Newsa odlučno tražio da povuče svoje proglašenje Bidena pobjednikom u saveznoj državi Arizoni. Umjesto toga voditelji su u emisiju pozvali čelnika izbornog štaba Fox Newsa koji je objasnio kako su došli do toga da Arizonu proglase za Bidena, a onda je i pomalo posprdno odbio svaku pomisao da Fox News povuče svoju odluku.

00:50 – Joe Biden možda nije proglasio pobjedu, ali zato je već lansirao svoju web-stranicu koja se bavi prijenosom vlasti, piše Guardian.

“Amerikanci će odlučiti ko će biti novi predsjednik SAD-a. Glasovi se i dalje broje u nekoliko država diljem zemlje”, stoji na početku web stranice buildbackbetter.com.

“Krize s kojima se ova zemlja suočava su ozbiljne – od pandemije do ekonomske recesije, klimatskih promjena i rasne nejednakosti – i naš tranzicijski tim će se nastaviti pripremati punom brzinom za administraciju Biden-Harris kako bismo s efektivnim radom počeli od prvog dana”, stoji na stranici.

00:42 Donald Trump ponovno se oglasio na Twitteru, a ovaj put napao je vlastiti pravni tim.

“Naši advokati su tražili “primjereni pristup” biračkim mjestima, ali kako će nam to pomoći? Šteta je već nanesena integritetu našeg sistema i samim predsjedničkim izborima. O tome se treba pričati!”, napisao je Trump.

00:05 – AP je proglasio Michigan za Bidena. Ta država nosi 16 elektorskih glasova.

Suprotno ranijim najavama, večeras će i Nevada nastaviti s brojanjem glasova – riječ je o državi koja nosi 6 elektorskih glasova i u kojoj je Biden trenutno u blagoj prednosti pred Trumpom – konkretno odnos je 49,3 posto naprema 48,7 posto za Bidena. Ako kandidat demokrata zadrži prednost te osvoji i Nevadu došao bi do 270 elektorskih glasova koliko je potrebno za pobjedu na američkim predsjedničkim izborima.

23:30 Joe Biden se oglasio na Twitteru, podijelio je dio svog govora i poručio kako republikanci i demokrati nisu neprijatelji.

23:15 – Nakon dizanja tužbi kojima želi zaustaviti prebrojavanje glasova u Michiganu i Pennsylvaniji te jednu kojom traži novo prebrojavanje glasova u Wisconsinu, Donald Trump na Twitteru je samoinicijativno proglasio pobjedu u Pennsylvaniji, Georgiji i Sjevernoj Karolini i Michiganu.

U tweetu koji je Twitter označio kao nepouzdan Trump je napisao:

“Mi proglašavamo pobjedu u Pennsylvaniji (koja ne dozvoljava promatrače), Georgiji, Sjevernoj Karolini, a to su sve države u kojima je Trump u velikom vodstvu. Dodatno, proglašavamo pobjedu u državi Michigan u kojoj je bio velik broj potajno bačenih biračkih listića o čemu se naveliko piše”.

22:56 Bidena još samo pobjeda u Nevadi, gdje tijesno vodi, dijeli od Bijele kuće. U toj državi, međutim, konačan broj glasova neće biti poznat prije četvrtka.

Rezultati se još trebaju proglasiti u Pennsylvaniji, Georgiji i Sjevernoj Karolini, gdje je također vrlo neizvjesno i nije nemoguće da Biden osvoji i neku od njih.

22:45  I The New York Times je proglasio pobjedu Bidena u Michiganu. AP još uvijek nije, ali daju prednost od 70.000 glasova Bidenu u toj državi nakon obrađenih 99 posto biračkih mjesta. Michigan inače daje 16 elektora.

22:40 Biden je upravo prešao 70 miliona glasova. Trenutno ih ima 70,470,208. Trump u ovom trenutku ima 67,286,343.

22:20 Joe Biden pobjeđuje u Michiganu, predviđa CNN. Michigan daje 16 elektora u izborni kolegij što znači da je Biden došao do 264 od potrebnih 270 elektora za pobjedu.

21:40 – Trumpova kampanja je upravo objavila da su sudskim putem zatražili obustavu prebrojavanja glasova u saveznoj državi Pennsylvania, piše Guardian.

21:41 Iako je u Pennsylvaniji prebrojano samo 85 posto glasova, Trumpov sin proglašava pobjedu u toj državi.

Pobjedu je proglasio na Twitteru, a ona je označena neprikladnom, budući da se ne tolerira proglašavanje rezultata ako nisu službeni.

20:20 – AP je proglasio da je Joe Biden pobijedio u Wisconsinu. Ta država nosi 10 elektora. Biden je u toj državi osvojio oko 20.000 više glasova od Trumpa – u postocima je to 49,6 posto glasova za Bidena u odnosu na 46 posto za Trumpa.

20:18 – Donald Trump najavio je da će obratiti javnosti u 21:30. Isto je najavio i Joe Biden, ali nije specificirao kada će to učiniti.

Trumpov štab podigao je tužbu kojom je hitno zatražio obustavu prebrojavanja glasova u saveznoj državi Michigan.

“Naša kampanja nije dobila potrebni pristup mnogim lokacijama na kojima se broje glasovi kako bismo mogli promatrati otvaranje listića i prebrojavanje glasova, kako nam garantira zakon države Michigan. Stoga smo podigli tužbu pred sudom u Michiganu da se prebrojavanje zaustavi dok ne dobijemo pristup”, rekao je šef Trumpove kampanje Bill Stepien koji je također dodao da Trumpova kampanja želi pregledati i već otvorene i prebrojene listiće kojima “nisu imali potrebni pristup”

Podsjetimo, Biden trenutno vodi u Michiganu s prednošću od oko 48.000 glasova.

Inače, CNN je proglasio državu Wisconsin za Joea Bidena, ali zasad su jedini od većih medija koji je pobjedu u ovoj ključnoj državi dodijelio jednom od kandidata. Associated Press još nije proglasio pobjednika u Wisconsinu.

19:32 – AP je proglasio za Trumpa jedan distrikt u Maineu, što znači jedan elektorski glas za predsjednika. Preostala tri elektora iz te države, jedine uz Nebrasku koja dijeli elektore među kandidatima, AP je već ranije dodijelio Bidenu.

19:03 – Prema najnovijim informacijama, koje prenose svjetski mediji, demokratski kandidat Joe Biden osvojio je Wisconsin, jednu od dvije ključne države za pobjedu na izborima. Biden je osvojio oko 20.000 glasova više nego Trump. Biden, trenutno, vodi i u Michiganu, koji je druga od ukupno tri ključne države.

Šef Trumpove kampanje Bill Stepien rekao je da predsjednik “odmah” planira zahtijevati novo prebrojavanje glasova u saveznoj državi Wisconsin.

“Predsjednik je debelo unutar raspona u kojem se može tražiti ponovno prebrojavanje glasova i to će odmah zatražiti. Dobili smo više izvještaja o nepravilnostima na nekim biračkim mjestima u toj državi”, kazao je Stepien.

Administratorica izborne komisije u Wisconsinu Meagan Wolfe rekla je novinarima u srijedu da su svi, osim jednog od 1.850 općinskih službenika u Wisconsinu, sada prijavili neslužbene rezultate svih glasova, u odsustvu i ličnih.

15:13 – Joe Biden preuzeo je vodstvo nad Trumpom u Michiganu. Obrađeno je 94 posto listića, a Biden vodi sa 49.3%, dok je Trump na 49.2%. Radi se o maloj razlici, ali je potrebno istaći da je Biden imao veliki zaostatak u ovom državi.

U četiri države preostalo je još manje od 10 posto glasova za prebrojati: Wisconsinu, Georgiji, Sjevernoj Karolini i Michiganu. Od te četiri države, Trump drži dobru prednost u Georgiji i Sjevernoj Karolini. U Wisconsinu i Michiganu je borba puno neizvjesnija, javlja Guardian.

13:24 – Joe Biden smanjio je zaostatak za Trumpom u Michiganu. Aktuelni predsjednik ondje je kroz cijelu večer uvjerljivo vodio, u jednom trenutku je imao čak 200.000 glasova više, no Biden je sad nakon 83 posto obrađenih glasova smanjio zaostatak na 64.500 glasova. I nakon prebrojanih 90 posto glasova Trump, vodi ali mu se približva Biden. Trump ima 49.4%, a Biden 49.1 posto.

Biden je u prednosti i u Wisconskinu. Nakon 95 posto prebrojanih glasova Biden ima 49.6% glasova, dok Trump ima 48,9%.

11:45 – Utrka za predsjednika SAD ušla je u fotofiniš, a trenutni rezultat je 238-213 za Bidena. Računica je vrlo jednostavna – ako Biden uspije zadržati prednost u Nevadi i Wisconsinu, treba mu još jedna savezna država za pobjedu. A u igri su Sjeverna Karolina, Georgia, Michigan i Pennsylvania. Potrebno je istaći da je Aljaska sigurno Trumpova.

Jedna od saveznih država za koju se s nestrpljenjem očekuju rezultati izbora je Wisconsin. Iako je Trump kroz cijelu večer ondje bio u prednosti, Biden je u samom finišu prebrojavanja prešao u vodstvo. U ovom trenutku je obrađeno 95 posto glasova, a Biden vodi za gotovo 9.000 glasova. Wisconsin nosi 10 elektorskih glasova.

09:15 – Biden je osvojio i dva elektorska glasa iz savezne države Maine.

Također, Biden je osvojio saveznu državu Arizonu i osvojio 11 elektorskih glasova. To je prilično iznenađenje jer se ova država smatrala republikanskom utvrdom. Postao je drugi demokratski predsjednički kandidat od 1948. koji je osvojio tu državu.

Ipak, Trump vodi u nekim drugim ključnim državama kao što je Pennsylvania. Ranije je odnio veliku pobjedu u Floridi i Ohio. Sad se čeka Michigen, gdje također vodi Trump, a koje su ranije nadmoćno dobivali demokrate.

08:35 – Kao što je i najavio, predsjednik SAD Donald Trump obratio se javnosti iz Bijele kuće.

“Hvala američkom narodu, milioni su glasali za nas danas, a velika skupina ljudi pokušava ih obezvrijediti i nećemo to dozvoliti. Spremali smo se za slavlje i sad je sve otkazano.”, rekao je.

“Građani ove zemlje izašli su na izbore u rekordnom broju, dobili smo Floridu. Dobili smo Ohio, Teksas. Jasno je da smo dobili i Georgiju, tu nas ne mogu uhvatiti. Isto tako dobili smo i Sjevernu Karolinu, ni tu nas ne mogu uhvatiti. Imamo šanse i u Arizonu i neko je proglasio da je to pobjeda za Bidena, i to je moguće… ali i tamo ima glasova koje bi mogli dobiti i to bi se moglo okrenuti. Ali to nam ne treba. Postoji šansa da ćemo i to dobiti, radi se o malom broju glasova. Ali najvažnije od svega, dobijamo u Pennysylvaniji i to velikim brojem glasova”, rekao je Trump. Više OVDJE.

07:13 – AP je proglasio Trumpovu pobjedu u Teksasu. To ima i veće reperkusije po broj elektora.

Sad se Trump opasno približio Bidenu. Trump sad naime ima 212 elektorskih glasova dok Biden ima 223, navodi AP.

06:43 – Joe Biden upravo se obratio javnosti. Uvjeren je u pobjedu na izborima, a svoje je pristaše pozvao da ostanu strpljivi dok se svaki glas ne obradi.

“Nije ni na meni ni na Trumpu da proglašavamo pobjedu. Ta je odluka na američkim građanima, poručio je Biden istakavši da će pobjediti u Pannsylvaniji

06:35 – AP je Donalda Trumpa proglasio pobjednikom u jednoj od ključnih saveznih država – Floridi! Aktualni predsjednik dobiva 29 elektorskih glasova.

06:23 – Donald Trump pobjednik je i u Iowi, javlja AP. To je još jedna savezna država koju je Trump uspio ‘odbraniti’, što u prijevodu znači da ključ pobjede leži u Wisconsinu, Michiganu i Pennsylvaniji.

06:22 – AP proglašava Trumpa pobjednikom i u Montani. Aktualni predsjednik osvaja još 3 elektorska glasa.

06:21 – Predsjednik Donald Trump osvaja Ohio i 18 elektorskih glasova iz te savezne države, javlja AP. Ovo je super-važna pobjeda za aktualnog predsjednika, sve procjene uoči izbora su bile da Trump ne može dobiti novi mandat bez Ohija. Na početku brojanja glasova situacija nije izgledala obećavajuće za Trumpa, ali što je noć išla dalje, tako je i broj glasova za predsjednika rastao.

05.55 – The Wall Street Journal piše kako svi Trumpovi putevi prema 270 elektorskih glasova vode preko Floride. Ako aktuelni predsjednik osvoji spomenutu saveznu državu i Ohio, Bidenove nade ovisit će o rezultatima u Wisconsinu.

05.53 – Posljednje predikcije Bidenu daju 205, a Trumpu 114 elektorskih glasova.

05.40 – Arizona je decenijama bila poznata kao utvrda republikanaca, ali danas se dogodilo veliko iznenađenje. Joe Biden postao je tek drugi demokrat koji je osvojio tu državu još od 1948. godine.

Biden je osvojio 53,6 posto glasova, dok je Trump osvojio 45,1. Obrađeno je 73 posto glasova. Biden ima 200.000 glasova više.

05.18 – Biden ima 192, a trump 114 elektorskih glasova, javlja CNN.

05.07 – Biden ima 192, a Trump 108 elektorskih glasova. Biden osvaja Kaliforniju, Oregon i Washington, a Trump Wyoming.

04.43 –  Prema trenutnim podacima, demokrati osvajaju 40 mjesta u Senatu, a republikanci 38. U Kongresu demokrati osvajaju 84 mjesta, a republikanci 119 mjesta.

04.42 – Biden osvaja 98, a Trump 95 elektorskih glasova, javlja CNN.

04.38 – Policija je okružila Trump Tower u New Yorku kamionima i autobusima. Policajci su u niskom startu zbog mogućih nereda.

04.00 – Joe Biden izgubio je prednost u Ohiju, a Trump uvjerljivo vodi na Floridi te u Georgiji i Virginiji

03.30 – Trump pobjeđuje u Sjevernoj Dakoti, a Biden u Coloradu.

03.10 – Biden trenutno ima 73 elektora, a Trump 48.

02.45 – Prema projekcijama CNN-a Biden vodi u Teksasu – za slučaj da tamo zaista pobijedi to bi bio dramatičan obrat koji bi demokratskog kandidata odveo bliže pobjedi.

02.30 – Birališta u dvadesetak američkih država zatvorena su u 2 sata po srednjeevropskom vremenu.

Florida i Pennsylvania među državama su koje će odlučiti o pobjedniku izbora između predsjednika Donalda Trumpa i demokratskog kandidata Joea Bidena.

02.22 – Republikanski senator Mitch McConnell je osvojio reizbor.

02.19 – Najnovije projekcije CNN-a Trumpa stavljaju u vodstvo s 37 elektorskih glasova dok ih Biden osvaja 30.

02.10 – 02:00 Prema projekcijama CNN-a Biden vodi s 30 elektorskih glasova dok Trump osvaja njih 26. Projekcije Bidenu daju savezne države Maine, Massachusetts, Delaware, Washington D.C., Marylan i Vermont. Trump osvaja Oklahomu, Tennesse, Alabamu, Mississippi, Missouri i Indianu.

02.09 – U Texasu, jedna od važnih država, zatvorena su biračka mjesta. Počinju se brojati glasovi.

02.04 – AP je za Trumpa proglasio Oklahomu (7 elektorskih glasova), Tennessee (11), Mississippi (6), Alabamu (9). Za Bidena su proglasili Illinois (20 elektorskih glasova), Maryland (10), Delaware (3), New Jerseya (14), Connecticut (7), Rhode Island (4), Massachusetts (11).

02.01 – Trump ponovo vodi na Floridi.

02.00 – U Južnoj Karolini vodi Donalnd Trump sa 53 posto, Joe Biden ima 45 posto. Prebrojano tri posto glasova. Država nosi devet elektorskih glasova.

01.50 – Biden i dalje poziva svoje birače da ne odustaju od glasanja.

01.44 – Joe Biden vodi sa 74 posto u Ohiou, Donald Trump ima 24 posto. Prebrojano 6 posto glasova.

01.40 – Vodi se tijesna utrka za Floridu u kojoj Biden i dalje vodi s 50 naprema 49 posto, prema AP-u. Prebrojano je više od 7,8 miliona glasova.

01.39 – U Zapadnoj Virginia Trump osvaja 5 elekotora, javlja AP. Čekaju se rezultati, ali proglašena je pobjeda Trumpa u ovoj državi. Država nosi 5 elektorskih glasova.

01.33 – U Virginiji Donald Trump ima 68 posto, Joe Bide 29 posto. Prebrojano 3 posto glasova. Država nosi 13 elektorskih glasova.

01:30 – Zatvaraju se birališta u još nekoliko država – Ohiju, Sjevernoj Karolini i Zapadnoj Virginiji.

01.28 – Biden proglasio pobjedu u Vermontu. Joe Biden 72 posto, Donald Trump 25,5 posto. Prebrojano 3 posto glasova. Država nosi tri elektorska glasa.

00.17 – Biden je trenutno preuzeo vodstvo na Floridi s 49,8 posto naprema 49,3 posto glaslova za Trumpa, prema CNN-u. Prebrojano je više od 2,5 miliona glasova.

01.16 – Stižu i prvi rezultati za saveznu državu Georgiu, prema kojima Biden vodi. Prebrojano je manje od 3 posto glasova. Država nosi 16 elektorskih glasova.

AP javlja da je Trump pobijedio u Kentuckyju.

01.05 – CNN je objavio projekcije za Indianu. Donald Trump je osvojio “elektorske glasove”. Indiana, koja ima 11 elektora, je tradicionalno republikanska država.

01.04  – Stižu prvi rezultati s Floride. Trump je u blagoj prednosti. Država nosi 29 elektorskih glasova. Florida se smatra jednom od ključnih država koje bi mogle odlučiti ukupni rezultat izbora.

01.03 – Veliki broj ljudi okuplja se ispred Bijele kuće.

00.55 – Trump se vratio u vodstvo u Kentuckyju.

00.53 – Biden je pozvao svoje pristalice koje su u redovima da insistiraju da glasaju, pozivajući se na zakon.

00.50 – Uskoro se zatvaraju birališta u još 7 država.

00.45 – Biden je prestigao Trumpa u Kentuckyju. Sada Biden ima 53 posto, a Trump 47 posto.

00.43 – U New Hampshireu Trump ima 61,5 posto, Biden 38,5 posto. Prebrojano je 1 posto glasova. Država nosi četiri elektorska glasa.

00.30 – Prema prvim rezultatima u Kentuckyju, Trump ima 68,5 posto glasova, a Biden 30,0 posto.

00.18 – Objavljeni su prvi neslužbeni rezultati američkih izbora. Prvi su stigli su iz Indiane. Nakon više od 7.000 prebrojanih glasova Trump ima 66,7, a Biden 31,4, javlja CNN.

00.17 – Trump se oglasio na Twitteru napisavši da dobro stoji širom zemlje.

00.00 – Zatvorena su prva birališta u Kentuckyju i Indiani. Očekuju se prvi rezultati.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare