Region

Stjepan Mesić o Borisavu Joviću: “Rekao mi je nas Srbi u Hrvatskoj ne zanimaju, zanima nas 63 posto Bosne i Hercegovine”

Borisav Jović, jedan od posljednjih jugoslovenskih predsjednika i nekadašnji visoki funkcioner Socijalističke partije Srbije jučer je preminuo u 93. godini u Beogradu.

Jović će ostati upamćen kao jedan od najbližih saradnika Slobodana Miloševića i zagovornik zločinačke politike “Velike Srbije” koja je dovela do raspada Jugoslavije te krvavih ratova 90-ih godina prošlog vijeka.

O Joviću su za BBC govorile bivše kolege iz Predsjedništva Jugoslavije, a zanimljiv opis Jovića kao čovjeka i kao političara dao je i nekadašnji predsjednik Predsjedništva Jugoslavije te bivši predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić.

Mesić kaže da je Jović bio dobar čovjek, ali i da je bio hipnotiziran Slobodanom Miloševićem.

“Nema on zaostavštinu, pamtiću ga po tome što je prenosio Miloševićevo mišljenje. Nije on imao svog mišljenja”, kaže Mesić za BBC.

Šteta što Jović kao obrazovan čovjek nije imao više samostalnosti, dodaje prvi premijer Republike Hrvatske.

“Kad god smo imali bilo kakvo glasanje u Predsjedništvu, on bi odlazio na konsultacije sa Miloševićem i onda čim se uhvati za vrata ja mu kažem: ‘Boro, pozdravi Miloševića'”, prisjeća se Mesić.

PROČITAJTE  Ustavni odbor danas o razrješenju Mila Đukanovića

Vidjeli su se u maju ove godine na okruglom stolu koji je list Politika organizovala povodom tri decenije od raspada Jugoslavije.

“Ne znam da li je bio svjestan da je Milošević umro”.

“Kad smo imali raspravu u Politici, on je i dalje govorio onako kao da ga Milošević sluša, držao se linije koja nije prihvatala realnost”, napominje.

Jović i Mesić razilazili su se, između ostalog, i u osnovnom tumačenju – zašto je došlo do rata u Jugoslaviji.

“Jović je ponavljao ono što je često puta govorio i Milošević – da je do rata došlo zato što je Hrvatska donijela ustav po kome su Srbi u Hrvatskoj nacionalna manjina, a ne narod”.

“To je pitanje o kome se može raspravljati, ali nije zbog toga došlo do rata, već zato što je Milošević na ruševinama Jugoslavije htio stvoriti Veliku Srbiju i to je problem, koji Bora nije mogao shvatiti”, tvrdi Mesić.

PROČITAJTE  Stjepan Mesić: "Ustaše su mi pobile 11 članova porodice, a mojoj ženi sve, Nikada više ustašluka i nikad više fašizma"

“Bora je meni rekao ‘nas Srbi u Hrvatskoj ne zanimaju, nas vaša teritorija ne zanima, nas zanima 63 posto Bosne i Hercegovine, to je bilo srpsko, to je srpsko i to srpsko mora ostati'”.

“I to je to što je vodilo Miloševića u taj rat, koji je u stvari razbijao Jugoslaviju, a on je varao svijet govoreći da se bori za Jugoslaviju, samo ne znam čime”, dodaje hrvatski političar.

Varao je, kaže, i Srbe tvrdnjama da će živjeti u istoj državi. Nije to krenulo od Miloševića, to je krenulo od 1844. i Ilije Garašanina, mnogi i danas u Srbiji pričaju o srpskom svijetu.

“To su ljudi koji ne shvataju da su granice zadane i da se granice ne mogu mijenjati u Evropi”, zaključio je Mesić.Povezani postovi: