Vijesti

Što je kriza veća, tamna strana SDA sve je crnja

U skoro svim državama trenutno raste rejting vladajućim strankama. U Hrvatskoj, vladajući HDZ raste i jedva čeka izbore. Vučić u Srbiji čvrsto drži u šaci sve.

Nije tako samo u regiji.

Angela Merkel, faktički jednom nogom u političkoj penziji, doživljava novi procvat. Pa čak i Donaldu Trumpu je rasla popularnost uz sve gafove koje je imao.

Samo u BiH, vladajuća SDA u teškim trenucima dok hara korona pokazuje svoje najgore i najmračnije lice.

Zeleni jahači apokalipse

Niz katastrofalnih poteza koje povlači Bakir Izetbegović zajedno sa zelenom svitom kreće već na samom početku pandemije, nekoliko dana prije potpunog zatvaranja svega.

Krenulo je političkim potezom zamjene članova Centralne izborne komisije (CIK). Nakaradna politička rokada svakako nije išla u interesu pravednijih izbora već potpuno kontrole izbornog procesa. Time je SDA, osim što je izigrala ionako krhko povjerenje koalicionih partnera, zakucala zadnji ekser u kovčeg davno mrtve vjere građana u normalne izbore.

Uslijedio je potpuni politički promašaj s raspodjelom pomoći Vlade FBiH prema općinama. Novac se uglavnom trebao sliti u općine u kojima HDZ vlada. Zakon je naravno rađen u kabinetu premijera Fadila Novalića (SDA). Uz opću halabuku medija i protest odmetnika unutar SDA koji sjedi u Vladi FBiH, odluka je povučena. Ostao je ipak gorak ukus od glupavih objašnjenja iz Vlade, posebno ministara SDA, zašto je i kako prvobitno usvojena tako diskriminirajuća odluka.

Nije dugo trebalo da nas kadrovi SDA ponovi šokiraju.

Nakaradnim odlukama u zdravstvu, posebno u Kantonu Sarajevo, nedefiniranim putem pacijenta koji bukvalno ubija ljude, uhljebima koji nas u mozak ubijaju tupavim izjavama.

I, naravno, krađom i kriminalom za vrijeme pandemije. Doduše, još nedokazanim.

Svima već poznata afera “Respiratori”. Traljavo odigrana nabavka (bes)korisnih respiratora preko stranačkih pijuna – Fikreta Hodžića i Fahrudina Solaka. Špekulira se da je u nabavku uključen i sami vrh stranke, ali ono što je sigurno jeste da su uključeni i zataškavanje ovog slučaja i njegovo minimiziranje. Vrti se i trač(?) da se Hodžić viđa s operativcima SDA Asimom Sarajlićem i Osmanom Mehmedagićem na parkinzima (u Hrasnom!?). Vjerovatno savjetodavno.

I nije to jedina sumnjiva nabavka. Tu je i ona mozgu uvredljiva da je testove na koronu nabavila firma CUBICUS, u vlasništvu prijatelja budućeg zeta Sebije Izetbegović koja se inače bavi namještajem. Cijena je navodno višestruko veća od one prave.

No, ni tu nije kraj.

Vlada ne pomaže privrednicima. Vraća im njihov novac

Prije dva dana na snagu je stupio tzv. koronazakon. Zakon koji bi trebao ublažiti ekonomske posljedice pandemije. Uporno nas premijer Novalić ubjeđuje kako Vlada pomaže privrednicima i u njihov biznis ubrizgava ogroman budžetski novac.

Nije tačno.

Vlada FBiH privrednicima ustvari vraća njihov novac koji oni godinama uplaćuju u budžet na ime raznih nameta, fiskalnih i parafiskalnih. Možda i najviših nameta u regionu. Vlada godinama guli privrednike i ništa im sad ne pomaže. I ono što će im vratiti neće biti dovoljno i ni blizu onoga što privrednici uplaćuju u budžet. Da su vlasti još prije mnogo godina poslušale privrednike, umanjile bi namete i olakšale im biznis. I tako bi danas privrednici mogli sami sebi pomoći. Od Vlade možda ne bi ništa ni tražili.

Jedan od posljednih udaraca stigao je direktno s vrha SDA. Od Bakira Izetbegovića. Doduše potpomognut stranim diplomatima u BiH. Mimo svih institucija, Izetbegović je sjeo zajedno s Draganom Čovićem i Miloradom Dodikom i dogovorio raspodjelu 330 miliona eura kredita od MMF-a.

Osim što je dogovor bio nakaradan i na štetu FBiH, on na kraju, do danas, nije ispoštovan, jer se trojac očigledno nije dobro razumio.

Uz ovako katastrofalno vođenje u kriznim momentima nije ni čudo što sve ankete pokazuju strovalu ove stranke na lokalnim izborima koje je CIK raspisao.

Uzalud se panika prikriva ponavljanjem da su ankete namještene. Nisu bili dovoljni botovi i to što su upregnuli sve – od foruma mladih do foruma žena – da glasaju za zelenu snagu.

Ipak, među dijelom katastrofalnih poteza koje smo nabrojali, imaju bar dva koje tješe SDA – desant na CIK i koronazakon koji služi za održavanje na vlasti.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare