Igor Stojanović, potpredsjednik Federacije BiH, jučer nije dao saglasnost za imenovanje Vlade FBiH
Politika

Stojanović: Ko je dovoljno dobar za Islamsku zajednicu, ako prave islamofoba od mene koji živi sa muslimanima cijeli život

Igor Stojanović odgovorio je na prozivke koje je u svom reagiranju iznijela Islamska zajednica u BiH, nazvavši ga islamofobom. Stojanović kaže kako mu je žao ako je na bilo koji način uvrijedio Islamsku zajednicu i ako je njegov javni nastup shvaćen kao islamofoban.

“Moja reakcija se odnosila na izjavu predsjednika SDA Bakira Izetbegovića da dok su pune džamije bit će i Bosna jaka. Ovom odrednicom isključene su mnoge patriote koje poznajem, pa i ja. Moje poruke za cilj imaju ukazati na pojavu da se vjera pokušava nametnuti kao uslov za patriotizam. Što ne može biti naša odrednica.

Kritike na političke stavove SDA

Zalažem se za religioznu neutralnost državnih institucija i jednaka prava svih njenih naroda i vjeroispovijesti”, kaže Stojanović.

Dodaje kako je sloboda ispovijedanja vjere individualni odabir i kako ne smije nikoga ugrožavati.

“Nažalost, dnevno svjedočim zloupotrebi vjere za ostvarivanje političkih ciljeva. Osim toga, poznajem mnogo Bošnjaka patriota koji nisu vjernici. I mnogo patriota koji su katoličke i pravoslavne vjeroispovijesti. Kao i ateista i agnostika koji vole svoju domovinu i rade na njenom jačanju svakodnevno. Zanemariti ih u okruženju nacionalizama koji nas okružuju je nepošteno i slabi našu bosanskohercegovačku snagu.

Sa moralnim i duhovnim vrijednostima islama nikada nisam imao problem. Moje kritike se odnose na političke stavove SDA. A ne Bošnjaka muslimana. Praveći od mene islamofoba koji živi sa muslimanima cijeli život u Sarajevu, uključujući i najteže godine, postavlja se pitanje ko je dovoljno dobar za suživot u ovako izmiješanoj zemlji za Islamsku zajednicu. Poštovanje i čuvanje svih vjera i nacija koje su činile Bosnu i Hercegovinu hiljadama godina, za mene je patriotska obaveza. I nikad je neću dovoditi u pitanje. Jer je moja domovina u mojim očima otvorena za sve koji je poštuju i vole”, poručio je Stojanović.

Stav Islamske zajednice

Islamska zajednica u BiH oglasila se jučer saopćenjem u kojem je navela kako smatra da zlonamjerno spominjanje džamije od izabranog člana rukovodstva FBiH Igora Stojanovića predstavlja prikriveni oblik islamofobije.

Spominjanje džamija od strane izabranog člana rukovodstva FBiH je, kako se dodaje, neprihvatljivo u javnom prostoru. Za Islamsku zajednicu to je prikriveni oblik islamofobije i stigmatizacije džamije i vjernika.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
1 Comment
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
sportist
sportist
3 mjeseci

pa to su brate UNSafobi, komisijafobi i diplomafobi