Erdogan i Jens Stoltenberg razgovarali u Istanbulu o širenju NATO-a
Svijet

Stoltenberg došao na noge Erdoganu, ali tu ga je dočekao hladan tuš: Novi raskol u NATO na vidiku

‘Turska neće odobriti priključenje Švedske i Finske NATO savezu dok te dvije zemlje ne poduzmu neophodne korake‘, kazao je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan šefu Saveza Jensu Stoltenberg.

Predsjednik Erdogan je rekao da će potezi Švedske i Finske odrediti kako će brz biti proces priključenja i kad će se završiti, piše Guardian.

Ankara je optužila dvije nordijske zemlje da omogućuju utočište kurdskim militantima. Njih Turska smatra teroristima te odbila ratificirati pristupanje dviju zemalja NATO savezu, bez obzira na dogovor postignut u junu.

Erdogan i Stoltenberg su održali privatni sastanak u petak u Istanbulu koji je bio zatvoren za javnost.

Finska i Švedska su odustale od svoje neutralnosti i aplicirale za članstvo u NATO nakon što je Rusija napala Ukrajinu.

Erdogan je zaprijetio da će blokirati njihov pristupni proces i zatražio neke usptupke. No u junu je ipak postignut dogovor između Turske, Finske i Švedske koji je uključivao odredbe o izručenjima i razmjenu sigurnosnih podataka.

Švedski novi premijer, Ulf Kristersson, trebao bi posjetiti Ankaru u utorak kako bi se susreo s Erdoganom. A Stockholm se nada da će posjet dovesti do promjene stava Turske.

Erdogan je nekoliko puta ponovio stav da Švedska i Finska kriju teroriste i da to nije u skladu s prijateljskim odnosima.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare