Ekonomija

Stoltenberg pohvalio Tursku zbog napora za otvaranje koridora za ukrajinsko žito

 Lider NATO-a Jens Stoltenberg pohvalio je u srijedu Turske zbog toga što obavlja vrlo važan posao u cilju otvaranja izvoznog koridora za isporuku žita iz Ukrajine.

“Turske obavlja vrlo važan posao u olakšavanju isporuke žita iz Ukrajine”, izjavio je Stoltenberg na događaju koji je organizirala medijska kuća “Politico“.

Njegova izjava je uslijedila nakon diplomatskih napora zvanične Ankre na sprječavanju globalne prehrambene krize otvaranjem izvoznog koridora za isporuku žita koje je Rusija blokirala u crnomorskim lukama.

Stoltenberg je također kazao kako je uvjeren da će saveznici NATO-a pronaći konsenzus o sigurnosnim zabrinutostima Turske koje su izražene u vezi sa zahtjevima Švedske i Finske za članstvo u NATO-u.

Istakao je kako je Turske pretrpjela najviše terorističkih napada među državama članicama NATO-a.

Stoltenberg je još kazao da je Turske od “velike važnosti za našu Alijansu jer graniči s Irakom i Sirijom”.

“Također, imala je i još uvijek ima ključnu ulogu u borbi protiv terorizma”, rekao je čelnik NATO-a.

Naglasio je da je prirodno da države članice NATO-a imaju određene nesuglasice jer su dio saveza “30 različitih država sa različitim političkim partijama na vlasti, različitom historijom, različitom geografijom”.

Stoltenberg je također rekao da su saveznici imali određene razlike kroz historiju NATO-a, ali da se na kraju “uvijek slože oko suštinskih pitanja“ te da su spremni da brane jedni druge.

Švedska i Finska su formalno podnijele zahtjev za ulazak u NATO 18. maja, što je odluka podstaknuta ruskim ratom protiv Ukrajine, koji je počeo 24. februara. Turske, dugogodišnja članica alijanse, izrazila je primjedbe na njihove kandidature za članstvo, kritikujući te zemlje zbog tolerisanja, pa čak i podržavanja terorističkih grupa kao što su YPG/PKK i FETO.

Svi zahtjevi za članstvo u NATO-u moraju biti jednoglasno prihvaćeni u 30-članom savezu.

Krajem maja Turkiye je u Ankari bila domaćin konsultacija sa švedskim i finskim delegacijama o njihovim kandidaturama za članstvo NATO-u. Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je tada rekao da sastanci nisu bili “na željenom nivou”.

PKK je separatistička organizacija koja se nalazi na listi terorističkih grupa u Turkiye, Evropskoj uniji i Sjedinjenim Američkim Državama (SAD). Tokom višedecenijske terorističke kampanje protiv Turkiye teroristi PKK-a ubili su najmanje 40.000 ljudi.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare