Svijet

Stoltenberg: Rusija bi mogla izvesti hemijski napad pod lažnom zastavom u Ukrajini

Generalni sekretar Sjevernoatlantskog saveza (NATO) izjavio je danas da strahuje da bi Rusija mogla posegnuti za operacijama pod lažnom zastavom u Ukrajini koje bi uključivale i upotrebu hemijskog oružja.

“Zabrinuti smo da bi Moskva mogla izvesti operaciju lažne zastave, koja bi mogla uključivati ​​hemijsko oružje“, rekao je Stoltenberg novinarima uoči sutrašnjeg vanrednog sastanka ministara odbrane članica NATO-a.

Kazao je i da Rusija već mjesecima laže da nema namjeru da napadne Ukrajinu i da nastavlja da širi laži.

“Oni tvrde da štite civile, ali ih ubijaju. Sada iznose apsurdne tvrdnje o biološkim laboratorijama i hemijskom oružju u Ukrajini, što je još jedna laž“, rekao je Stoltenberg.

Upitan o potencijalnoj vojnoj pomoći Kine Rusiji, Stoltenberg je rekao da je Kina, kao stalna članica Vijeća sigurnosti UN-a, dužna da se pridržava međunarodnog prava koje je "očigledno prekršeno" ruskim ratom u Ukrajini.

“NATO poziva Kinu da se pridruži ostatku svijeta, oštro osuđujući brutalizaciju Ukrajine od strane Rusije i da ne podržava Rusiju“, kazao je Stoltenberg.

Šef NATO-a je rekao da će ministri odbrane članica tog saveza na vanrednoj sjednici razmotriti aktuelnu situaciju i započeti važnu raspravu o konkretnim mjerama za dugoročno jačanje sigurnosti.

On je dalje kazao da NATO, uporedo s jačanjem prisustva na istočnim granicama, mora ponovo da razmisli o svojoj dugoročnoj odbrani jer rat Rusije i Ukrajine stvara novu sigurnosnu realnost na evropskom kontinent.

Ministar odbrane Ukrajine Oleksij Reznikov pridružit će se ministrima odbrane članica NATO-a na sutrašnjem sastanku, kao i predstavnicima partnerskih zemalja Gruzije, Finske, Švedske i Evropske unije.