Svijet

Stoltenberg uoči NATO samita: Rusija više nije partner, već prijetnja našoj sigurnosti, miru i stabilnosti

Krajem juna šefovi zemalja NATO-a sastat će se na samitu u Madridu. Bild am Sonntag razgovarao je s glavnim sekretarom Jensom Stoltenbergom (63). On kaže da se Ukrajinci hrabro brane od ruskih osvajača.

“NATO će nastaviti podržavati Ukrajinu u njezinoj samoobrani, ali nije dio sukoba. Pomažemo zemlji, ali nećemo slati NATO vojnike u Ukrajinu. Ojačali smo vlastitu odbranu, s 40.000 vojnika pod komandom NATO-a. Osiguravamo teritorij saveza na kopnu, na moru i u zraku. Ovo je jasna poruka Moskvi kako ne bi bilo nesporazuma oko naše spremnosti”, kazao je Stoltenberg.

Ističe kako ne vidi viši nivo spremnosti u ruskim nuklearnim snagama, te da je rusko zveckanje nuklearnim sabljama opasno i neodgovorno.

"Putin mora znati da se nuklearni rat ne može dobiti i da se nikada ne smije voditi. Naš jasan signal Rusiji: NATO štiti sve zemlje članice”, potcrtava generalni sekretar NATO-a.

Govorio je i o tome koliko bi rat mogao trajati.

“Niko ne zna. Moramo se pripremiti na činjenicu da bi to moglo potrajati godinama. Ne smijemo odustati u podršci Ukrajini. Čak i ako su troškovi visoki, ne samo za vojnu podršku, već i zbog rasta cijena energije i hrane. To nije poređenje s cijenom koju Ukrajinci moraju plaćati svaki dan s mnogo života. A ako Putin nauči iz ovog rata da jednostavno može nastaviti kao što je učinio nakon rata u Gruziji 2008. i okupacije Krima 2014., onda ćemo platiti puno veću cijenu.

Saveznici u NATO-u podržavaju Ukrajinu financijski, humanitarnom pomoći i, na kraju, ali ne i najmanje važno, vojnom opremom. Osim toga, samit NATO-a – na koji sam pozvao predsjednika Zelenskog – usvojit će sveobuhvatan paket pomoći Ukrajini. Za sada se radi o pomoći Ukrajini u borbi za opstanak protiv Putinove brutalne invazije", kazao je Stoltenberg.

Ističe da će se, ako se svijet promijeni, mijenjati i NATO.

"I svijet je postao opasniji. Izjavit ćemo da Rusija više nije partner, već prijetnja našoj sigurnosti, miru i stabilnosti. Kina će se također biti spomenuta. Jer uspon Kine izazov je našim interesima, našim vrijednostima i našoj sigurnosti.

Prijave za članstvo su historijski trenutak koji moramo iskoristiti. Pristupanje ne bi samo ojačalo Finsku i Švedsku, već i sve nas. Turska je važna NATO zemlja od strateškog značaja između Evrope, Rusije, Iraka i Sirije. Zemlje NATO-a, Švedska, Finska i EU klasificiraju PKK kao terorističku grupu. Nijedna zemlja NATO-a nije toliko patila od terora kao Turska. Zato zabrinutost Turske shvatamo vrlo ozbiljno i činimo sve što možemo da ih riješimo", rekao je Stotlenberg.