Politika

Stranka za BiH podnosi krivičnu prijavu protiv Željke Cvijanović

Stranka za BiH objavila je da će podnijeti krivičnu prijavu protiv predsjednice RS Željke Cvijanović.

Iz Stranke za BiH podsjećaju da je Zakon o zabrani negiranja genocida i dalje na snazi, te će podnijet krivičnu prijavu Sudu BiH protiv Cvijanović zbog kršenja Zakona o zabrani negiranja genocida kao i zbog pokušaja rušenja ustavno pravnog poredka Bosne i Hercegovine i narušavanja teritorijalnog integriteta BiH.

Njihovo saopćenje prenosimo u cijelosti:

“Zakon o zabrani negiranja genocida i dalje je na snazi na teritoriji cijele države i pravosudni organi dužni su ga primjenjivati.

Javnost u Bosni i Hercegovini je zabrinuta posebno šutnjom novog Visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Christiana Schmitha koji ne brani Zakon koji je donijela institucija OHR-a, a time ni ustavni poredak Bosne i Hercegovine.

PROČITAJTE  Dodik sutra nastupa kod Vučića: Priznao je nešto što dosad nije smio

Bez obzira na šutnju OHR-a, pozivamo Tužilaštvo i Sud Bosne i Hercegovine da preduzimaju aktivnosti iz svoje nadležnosti, prije svega prema predsjednici manjeg bh. entiteta Željki Cvijanović koja potpisivanjem Ukaza, koji je pravno ništavan, krši krivični zakon Bosne i Hercegovine time što pokušava ometati njegovo provođenje na jednom dijelu teritorije Bosne i Hercegovine, čime se direktno ugrožava teritorijalni integritet države o kojem OHR i međunarodna zajednica stalno govore.

Stranka za Bosnu i Hercegovinu podnijet će krivičnu prijavu Sudu Bosne i Hercegivine protiv Željke Cvijanović zbog kršenja Zakona o zabrani negiranja genocida kao i zbog pokušaja rušenja ustavno pravnog poretka Bosne i Hercegovine i narušavanja teritorijalnog integriteta BiH.

Pored toga, od Visokog predstavnika očekujemo da na osnovu bonskih ovlaštenja odbrani autoritet OHR-a koji je utemeljen Dejtonskim sporazumom. Dodikovi postupci imaju jasne elemente državnog udara na institucije Bosne i Hercegovine, i to se mora hitno sankcionisati. Bolje je da ovakve aktivnosti zaustavi Visoki predstavnik nego građani Bosne i Hercegovine”, stoji u saopćenju Stranke za BiH.

PROČITAJTE  Podnešena krivična prijava protiv Željke Cvijanović


Povezani postovi: