Politika

Stranka za BiH traži sankcije za Dodika. Zastupnik Hasić suspendovan

Stranka za BiH danas je održala 16. redovnu sjednicu Predsjedništva SBiH na kojoj se raspravljalo o aktuelnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini.

Doneseni su sljedeći zaključci:

Stranka za BiH se oglasila

1. SBiH poziva tužilaštvo, a posebno Visokog predstavnika da naprave konkretne korake kako bi sankcionisali antidejtonsko djelovanje Milorada Dodika i svih onih koji u sistemu slijede njegove antiustavne i protuzakonite naloge. Prošlo je vrijeme javnih osuda i poništavanja nelegalnih zakona i odluka po pitanju državne imovine. Posljednjim nalozima za predaju državne imovine u Doboju i Višegradu, Dodik je praktično izvršio otimanje državne imovine. Kako je to uradio mimo ustava i zakona, poslao je poruku da to sutra može samovoljno dodjeliti kome želi. Pozivamo OHR da zaustavi ove aktivnosti je je postalo očito da se Dodik ismijava nad nemoći međunarodne zajednice, OHR-a, Evropske unije i NATO-a.

2. Stranka za BiH upozorava Dodika da neće doći do tihe podjele Bosne i Hercegovine koju pokušava da provede jer institucije ne rade svoj posao.

Pošto Dodik već djeluje vaninstitucionalno i pravi korak po korak ka disoluciji, mora da zna da će patriote Bosna i Hercegovine zaustaviti svaki njegov korak prema secesiji i podjeli države. U tom slučaju neće se čekati reakcije institucija koje on svojom politikom blokira niti međunarodne zajednice.

3. Stranka za BiH poziva na formiranje vlasti u zakonskom roku na nivou entiteta Federacija BiH, uz poštivanje svih zakonskih procedura.

Parlamentarna većina koja je uspostavljena treba dobiti priliku za formiranje izvršne vlasti kako je to u svim demokratskim sistemima.

Očekuju trajno rješenje

Ukoliko bi došlo do intervencije Visokog predstavika, još jednom naglašavamo da rješenje mora biti trajno i jedino tako je prihvatljivo za SBiH.

4. Stranka za BiH osuđuje pokušaj gušenja medija i nevladinih organizacija u bh. entitetu RS. Razvoj demokratije i dijaloga među raznim učesnicima u javnom prostoru nije moguć uz predložena zakonska riješenja. Naprotiv, takvi zakoni su usmjereni u pravcu kreiranja jednoumlja i diktature pojedinaca. To nisu evropske vrijednosti kojima teži Bosna i Hercegovina.

5. Stranka za BiH pozdravlja formiranje nove vlasti u Unskosanskom kantonu i Brčko distriktu. Izabranim zvaničnicima čestitamo i pozivamo ih da ulože sve napore kao bi unaprijedili život građana.

6. Stranka za BiH na nivou Tuzlanskog kantona neće biti dio parlamentarne većine, a predsjednik kluba zastupnika Asmir Hasić suspendovan je sa stranačkih funkcija zbog djelovanja suprotno odlukama organa stranke i potpisivanja sporazuma sa drugim političkim subjektima bez odluke stranačkih organa, kao i zbog manipulacija izbornim rezultatima u gradu Živinice gdje su nakon ponovnog prebrojavanja glasova od strane CIK-a utvrđena znatna odstupanja u broju glasova u korist kandidata iz Živinica.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare