Analiza BBC-ja

Strašni ruski ‘Zmajevi zubi’ su polomljeni. Ali, Ukrajina ima veliki probem

Oni će moći napredovati u brojkama samo kada se pročisti dovoljno širok put kroz minska polja i kada ruska artiljerija tamo bude savladana.

Ukrajinski generali kažu da su "probili" prvu rusku liniju odbrane na jugu.

BBC je napravio procjenu koliko su ukrajinske snage zaista napredovale i koji su znakovi daljih proboja duž linije fronta.

Ukrajina je započela svoju veliku kontraofanzivu početkom juna kako bi potisnula ruske snage sa zemlje koju su zauzeli. Napala je na tri tačke duž linije fronta od oko 965 kilometara.

Područje jugoistočno od grada Zaporožja daleko je strateški najvažnije.

Udar u ovom pravcu prema Azovskom moru, ako bude uspješan, mogao bi da presječe ruske linije snabdijevanja koje povezuju ruski grad Rostov na Donu sa Krimom.

Nije bilo mnogo napretka na ovom frontu, osim područja oko sela Robotyne i Verbove u regionu Zaporožja, kao što se vidi naglašeno ljubičastom bojom na gornjoj mapi.

Ako Ukrajina može prekinuti ovaj glavni put snabdijevanja, onda će Rusiji biti gotovo nemoguće održati svoj ogromni garnizon na Krimu koji je anektirala 2014.

Uprkos značajnim preprekama, sada su potvrđena viđenja ukrajinskih trupa kako probijaju odbrambene strukture Rusije duž južnog fronta.

Provjerilu su devet video zapisa na društvenim mrežama duž linije fronta u blizini Verbovea.

Četiri video snimka prikazuju ukrajinske snage kako probijaju rusku odbranu sjeverno od Verbovea.

Međutim, ovi pokazuju upade, a ne da je Ukrajina uspjela preuzeti kontrolu nad tim područjem.

Do sada je probijala samo ukrajinska pešadija, a mi ne vidimo ukrajinske oklopne kolone kako se probijaju, iskorištavaju jaz i drže zauzetu zemlju.

Moskva je uočila ovaj kontranapad davno i provela je mjesece u izgradnji najstrašnije slojevite odbrane na svijetu u dubini.

Ovako izgledaju iz svemira - linije isprepletenih prepreka, rovova, bunkera i minskih polja, svaki prekriven artiljerijom. Njegovi takozvani zmajevi zubi su betonske protutenkovske barijere.

Satelitski snimci

Ogromna minska polja usporila su ukrajinsko napredovanje.

Ova minska polja su intenzivno zbijena, na pojedinim mjestima postavljeno je i do pet mina u kvadratnom metru.

Prvi pokušaj Ukrajine da juriša kroz njih u junu se brzo završio neuspjehom, s modernim oklopom koji je isporučio Zapad osakaćen i zapaljen. Ukrajinska pješadija se na sličan način otkačila, uzimajući užasne žrtve.

Kijev je od tada morao da pribegava čišćenju ovih mina pješice, često noću, a ponekad i pod vatrom. Otuda i spor napredak do danas.

Ukrajinski tenkovi i oklopna vozila su ranjivi na ruske mine, bespilotne letjelice i protivtenkovske projektile - kao u ovom videu koji analizira BBC Verify, a koji prikazuje tenk Challenger 2 koji je isporučio Britanci koji je pogođen u blizini Robotynea.

Oni će moći napredovati u brojkama samo kada se pročisti dovoljno širok put kroz minska polja i kada ruska artiljerija tamo bude savladana.

Šta je sljedeće za protuofanzivu Ukrajine?

"Problem koji Ukrajinci sada imaju", kaže Marina Miron sa odjeljenja za ratne studije Kraljevskog koledža u Londonu, "je da dobiju dovoljno veliko otvaranje da uđu više vojnika".

Zloglasni 'Zmajevi zubi'

U međuvremenu, Rusija se kreće u pojačanjima, a ovo bojište je dinamično, kreće se, a Rusija bi još uvijek mogla preokrenuti ukrajinske dobitke.

Geolocirali su video snimak ruskog drona koji podržava izvještaje da su se njene elitne zračno-desantne snage, VDV, rasporedile u blizini grada Verbove - potez koji ima za cilj popuniti sve praznine nastale ukrajinskom kontraofanzivom.

"Ukrajinske snage nastavljaju da se suočavaju s otporom ruskih snaga na bojnom polju“, kaže Kateryna Stepanenko, ruski analitičar u londonskom think tanku, RUSI.

"Uz artiljerijsku vatru, udare dronova i ruske odbrambene strukture - ruske snage također uveliko koriste mjere elektronskog ratovanja koje imaju za cilj ometanje ukrajinskih signala i upotrebe dronova."

Ukrajina je jedva napredovala više od 10% puta do obale, ali stvarnost je mnogo nijansiranija od toga.

Ruske snage su iscrpljene i vjerovatno demoralisane nakon tromjesečnih intenzivnih napada, uključujući udare dugog dometa koji ciljaju njihove linije snabdijevanja.

Ako Ukrajina može probiti preostalu rusku odbranu i doći do grada Tokmak, onda bi to dovelo ruske željezničke i cestovne rute za snabdijevanje Krima u domet njene artiljerije.

Ako to mogu, onda se ova kontraofanziva može ocijeniti kvalifikovanim uspjehom.

To možda neće okončati rat, koji će se vjerovatno povući do 2024. godine, a možda i duže - ali bi ozbiljno potkopao ratne napore Moskve i stavio Ukrajinu u jaku poziciju kada mirovni pregovori na kraju počnu.

Ali za Kijev, sat otkucava. Kišna sezona će stići za nekoliko sedmica, pretvarajući puteve u blato i ometajući dalje napredovanje.

Izvan toga leži neizvjesnost američkih predsjedničkih izbora, gdje bi republikanska pobjeda mogla dovesti do dramatičnog smanjenja američke vojne podrške Ukrajini.

Predsjednik Putin zna da do tada treba da se izvuče. Ukrajinci znaju da moraju učiniti da ova kontraofanziva uspije.