Automobili propali dva auta propala kroz rupu na cesti
Svijet

Strava u Los Angelesu: Automobili propali kroz ogromnu rupu na cesti

Olujne kiše u Kaliforniji usmrtile su 17 ljudi, petogodišnje dijete vodi se kao nestalo, a vlasti su naredile evakuaciju iz brojnih područja. U Los Angelesu je nastala ogromna rupa na cesti u koju su propali automobili. Na svu sreću, vlasti su uspjele izvući i spasiti vozače.

Olujne kiše su posljednja dva dana padale na tlo zasićeno vodom te izazvale velike poplave, čupale stabla, izlijevale se preko cesta i presjekle promet i opskrbu strujom, a ponegdje su bujice odnosile automobile.

Broj žrtava olujnog nevremena posljednjih sedmica narastao je na 17. To je više ljudskih života nego što su odnijeli požari u posljednje dvije godine, objavi je ured guvernera Gavina Newsoma. Zatraženo je da najmanje 34.000 ljudi napusti svoje domove.

“Našim mukama nije kraj. Očekujemo da će se oluje nastaviti sve do 18. januara”, rekao je guverner na konferenciji za novinare.

Stiže nova oluja

“Za sada je potvrđena smrt 17 ljudi”, rekao je, no broj žrtava mogao bi biti i veći. U gradiću Paso Robles, na pola puta od Los Angelesa do San Francisca, u ponedjeljak je voda odnijela petogodišnjeg dječaka i on se vodi kao nestao, objavio je šerif. Bujica je zarobila automobil u kojem je bio s majkom, koju je izvukao susjed. Vlasti su u ponedjeljak morale prekinuti potragu zbog oluje.

U Bakersfieldu su dvojica vozača poginula kada se na cestu srušilo stablo, izvijestio je Los Angeles Times. Jučer je nekih 110.000 domaćinstava i poslovnih subjekata bilo bez struje, navodi stranica PowerOutage. Meteorološke službe (NWS) navode da će, nakon kratkog predaha sinoć, Kaliforniju pogoditi nova oluja s do 18 centimetara kiše na sjeveru te američke savezne države.

Zagrijavanje planete

Iako je teško utvrditi direktnu vezu između niza ovih oluja i klimatskih promjena, naučnici redovno objašnjavaju da zagrijavanje planeta povećava učestalost te intenzitet ekstremnih meteoroloških pojava.

Oluja je prošle sedmice već prekinula opskrbu strujom za hiljade stanovnika. Izazvala je i velike poplave i klizišta, samo nekoliko dana nakon bujične kiše na samu Novu godinu. Te kiše ipak neće biti dostatne da napune vodne zalihe Kalifornije jer bi za to trebalo nekoliko zima s izuzetno velikim količinama kiša, kažu stručnjaci.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare