Svijet

Stravičan zemljotres pogodio Indoneziju. Poginulo desetine osoba, šteta je ogromna

Najmanje 44 ljudi je poginulo i najmanje 300 je povrijeđeno u potresu magnitude 5.6 koji je pogodio indonezijsku pokrajinu Zapadnu Javu. Herman Suherman, vladin dužnosnik iz Cianjura, grada u Zapadnoj Javi gdje je bio epicentar zemljotresa, rekao je za MetroTV da je umrlo do 20 ljudi u jednoj bolnici u tom području.

“Prema informacijama koje trenutno imam, samo u ovoj bolnici umrlo je gotovo dvadeset ljudi. A najmanje 300 se liječi. Većina ima slomljene kosti nakon što su ostali zarobljeni u ruševinama zgrada”, kazao je on. Nacionalana agencija za katastrofe izvijestila je o 14 mrtvih.

AFP je naknadno objavio da je poginulo preko 40 ljudi. Broj mrtvih će vjerovatno još rasti.

Epicentar je bio oko 75 kilometara jugoistočno od Džakarte, na dubini od 10 kilometara, objavio je meteorološki i geofizički zavod BMKG. Dodali su da nema opasnosti od cunamija. Potres se nekoliko sekundi osjetio u indonezijskoj prijestolnici Džakarti.

Neki su se evakuirali iz ureda u centralnoj poslovnoj četvrti Džakarte. Dok su drugi izvijestili da su osjetili podrhtavanje zgrada i uočili pomicanje namještaja, rekli su svjedoci Reutersa. 

Šefica BMKG-a Dwikorita Karnawati obratila se novinarima u zgradi parlamenta. Savjetovala je stanovnicima da ostanu na otvorenom u slučaju naknadnih potresa. Suko Prayitno Adi iz BMKG-a rekao je da vlasti provjeravaju razmjere štete koju je prouzročio zemljotres. Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare