Svijet

Stravičan zločin: Talibani odrubili glavu mladoj odbojkašici pa sliku objavili na mrežama

Talibani su odrubili glavu jednoj odbojkašici i na društvenim mrežama objavili slike njenog tijela, piše Daily Mail.

Mahjabin Hakimi, mladu zvijezdu odbojkaškog kluba iz Kabula, džihadisti su smaknuli ranije ovog mjeseca, rekla je njezina trenerica u intervjuu za The Persian Independent.

No društvenim mrežama kolaju i informacije koje kažu da je Mahjabin misteriozno ubijena sedmicu dana prije nego što su talibani zauzeli Kabul, a na smrtovnici stoji da je datum njezine smrti negdje sredinom augusta. Također, postoje i izvještaji da je počinila samoubistvo.

Na navodnoj fotografiji Mahjabinina leša vidljiva je ozljeda vrata, ali je nemoguće reći je li uzrokovana oštricom ili vezanjem.

Međutim, centar za istraživačko novinarstvo Payk sa sjedištem u Afganistanu rekao je da su njegovi izvori potvrdili da su Mahjabini ‘glavu odrubili talibani u Kabulu’.

O smrti djevojke piše se i govori tek sada jer je trenerica rekla da su islamistički militanti zaprijetili njezinoj porodici da nikome ne kažu šta se dogodilo.

Nakon što je mučna slika objavljena na internetu, trenerica je odlučila progovoriti.

‘Sve odbojkašice i ostale sportašice su u teškoj situaciji, u očaju i strahu’, rekla je. ‘Svi su bili prisiljeni bježati i živjeti na nepoznatim mjestima.’

PROČITAJTE  Španija odobrila vakcinu protiv koronavirusa za djecu u dobi od 5 do 11 godina

Mahjabin je igrala odbojku za kabulski klub prije nego što su talibani krajem augusta preuzeli vlast u zemlji.

Trenerica kaže da su samo dvije članice tima uspjele pobjeći iz zemlje prije nego što je pala u ruke islamista. Ostale se sada skrivaju i strahuju za svoje živote.

Talijanski odbojkaški savez danas je objavio da će sve utakmice tamošnje lige započeti minutom šutnje u znak sjećanja na ubijenu odbojkašicu.

Fotografija ubijene odbojkašice koja kruži društvenim mrežama

Otkako su preuzeli vlast, talibani su zabranili sve ženske sportove i prisilili mnoge sportašice da se skrivaju.

Unatoč tome što se zapadu prikazuju kao modernizirana verzija talibana, ta je islamistička skupina zabranila ženama povratak na posao i obrazovanje. Žene koje prkose naredbama, riskiraju mučenje i smrt.

Afganistanska ženska odbojkaška reprezentacija zamolila je strane organizacije za pomoć kako bi sportašice izvukli iz zemlje, ali do sada nije bilo uspjeha.

Zahra Fayazi, članica seniorske momčadi koja je pobjegla u Veliku Britaniju u augustu, ranije je opisala kako su talibani ubili njezinu suigračicu.

‘Naše igračice koji su živjele na selu, morale su otići i živjeti na drugim mjestima’, rekla je za BBC prošlog mjeseca.

PROČITAJTE  Kabul ponovo na udaru: Eksplozija u zapadnom dijelu grada, broj žrtava nepoznat. Pogledajte video

‘Čak su spalile svoju sportsku opremu kako bi spasile sebe i svoje porodice. Nisu se usudile zadržati bilo šta vezano za sport. Jako se boje. Talibani su naredili porodicama naših igračica da ne dopuste djevojkama da se bave sportom jer će u protivnom biti suočeni s nasiljem.’

U četvrtak je FIFA pregovarala o evakuaciji 57 nogometaša i košarkaša, uglavnom djece i žena. Prošle sedmice FIFA je priopćila da je sarađivala s katarskom vladom na evakuaciji gotovo 100 nogometašica i njihovih porodica iz Afganistana.

Ranije ovog mjeseca, FIFA je također pomogla biciklističkoj organizaciji UCI u evakuaciji 165 izbjeglica preko Albanije.

Australija je također evakuirala više od 50 afganistanskih sportašica i njihovih članova porodica nakon lobiranja istaknutih osoba iz svijeta sporta, dok je nekoliko igračica iz afganistanske mlade nogometne reprezentacije dobilo azil u Portugalu.

Talibani su kazali da su se reformirali i da se Afganistan neće vratiti na barbarstvo iz 1990-ih kada su talibani prvi put došli na vlast. No prošlog mjeseca zabranili su djevojčicama povratak u srednju školu i zamijenili bivše vladino ministarstvo za žene odjelom za ‘poroke i vrline’ u kojem sjede isključivo muškarci.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare