Svijet

Stravična svjedočanstva zarobljenih ruskih vojnika: Komandanti ubijaju vlastite ranjenike. ‘Ležao je na zemlji. Pitali su ga može li hodati…’

Ruski komandanti u Ukrajini ubijaju vlastite ranjenike umjesto da ih vraćaju s ratišta u ruske bolnice, rekli su Putinovi vojnici koji su zarobljeni u Ukrajini, prenosi Daily Mail. Jedan potpukovnik je optužen da je lično ubio nekoliko povrijeđenih ruskih vojnika.

Ova informacija dolazi nakon što je istraga u Buči otkrila razmjere horora u kojem je 650 civila ubijeno, a ne pogođeno granatiranjem. Policija tvrdi da su ih pogubili ruski vojnici. Ali njihovo barbarstvo očito nije usmjereno samo prema Ukrajincima. Zarobljeni ruski vojnici otkrivaju kako je bilo brutalnih ubistava unutar vlastitih redova. Tako su se prisjetili situacije u kojoj je jedan zapovjednik pitao vojnika može li hodati nakon što je ranjen, a kada je muškarac odgovorio da ne može, časnik ga je odmah ubio.

Ovaj zastrašujući izvještaj dolazi od mladih ruskih vojnika koje su zarobili Ukrajinci. Sve je prikazano u videoisječku koji je napravio ukrajinski novinar Volodimir Zolkin za Open Media Ukrajine.

Jedan vojnik je ispričao kako su zapovjednici ‘dokrajčili svoje ranjenike’. Na Zolkinovo pitanje što je mislio pod time, zarobljeni Rus je rekao: “Baš tako… ranjeni vojnik leži na zemlji, a komandant ga ubija iz puške.” Pojasnio je: “Bio je to mladić, bio je ranjen. Bio je na zemlji. Pitali su ga može li hodati, rekao je da ne može, pa su ga ubili.”

Drugi vojnik je na snimku dodao: “Najvažnije, ovo nije bio jedan slučaj. Potpukovnik je hodao okolo…” Treći vojnik tada kaže: “Ovako ih je je upucao, njih četvoricu ili petoricu.” Drugi vojnik je rekao: “Sve su to bili mladići”, a treći je dodao: “Mogli su ih spasiti, pružiti im pomoć, izvući ih odande. Jednostavno ih je ubio.”

Nema službenih informacija o mjestu u kojemu se to dogodilo niti o kojoj jedinici ruske vojske se radi.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare