Svijet

Stravične snimke iz Milana, čopor muškaraca napadao njemačke studentice: ‘Na nama je bilo 15 ruku‘

Italijanska policija istražuje 18 muškaraca i tinejdžera zbog sumnje da su seksualno zlostavljali djevojke koje su slavile Novu godinu na glavnom trgu u Milanu.

Policija je saopćila da su većina osumnjičenih stranci ili Itlijani sjevernoafričkog porijekla, čime je povučena paralela sa seksualnim nasiljem koje su u novogodišnjoj noći počinili muškarci bliskoistočnog ili sjevernoafričkog porijekla u njemačkom Kölnu 2015. godine.

Policija je u utorak pretresla u Milanu i Torinu domove 15 mladića u dobi od 15 do 21 godine.

Identificirani su uz pomoć snimaka s mobitela i nadzornih kamera, kao i uz pomoć svjedočenja navodnih žrtava i analize sadržaja na društvenim mrežama. Za pronalaženje osumnjičenika korišten je i softver za prepoznavanje lica.

Do sada je policiji devet žena prijavilo da su bile seksualno zlostavljane u novogodišnjoj noći, no policija vjeruje da bi ih moglo biti više.

Na potresnoj snimci koja je osvanula nakon Nove godine vide se njemačke studentice iz Münchena, identificirane kasnije kao Maria H. i Victoria Z., okružene gomilom mladića i pritisnute uz zaštitnu ogradu. Može se uočiti kako se pokušavaju othrvati gomili dok pridržavaju suknje. U jednom trenutku padaju na pod, a onda bježe nasilnicima i dolaze do policajca kojemu pokušavaju objasniti što se upravo dogodilo.

"Nadam se da će ih pronaći i da će pravda biti zadovoljena i za sve druge djevojke koje su bile zlostavljane te noći", rekla je za italijansku novinsku agenciju ANSA jedna od dviju Njemica koje su bile navodne žrtve napada.

"Shvatila sam da me diraju i htjela sam pobjeći no bilo ih je previše. Pokušali smo ih odgurnuti, moja prijateljica ih je udarala i šamarala, ali oni su se samo smijali i nastavili nas maltretirati. Na nama je bilo 15 ruku, napadali su nas deset minuta.

Policija je saopćila da su većina osumnjičenih stranci ili Italijani sjevernoafričkog porijekla

Mlada Njemica požalila se da im policajci koji su bili na trgu gotovo ništa nisu pomogli kao ni da ih nisu razumjeli kada su im pokušale na engleskom objasniti što se dogodilo.

"Policija nas je vidjela i ništa nije poduzela, ne znam zašto. Bilo je šokantno jer su sve sigurno vidjeli".

Druga djevojka je ispričala kako su joj podivljali mladići potrgali grudnjak, srušili je na tlo i uhvatili za grudi. Da ispod suknje nije odjenula biciklističke hlačice jer je bilo hladno, boji se da bi bila silovana, istaknula je.

"Gurnuli su me na pod i podigli mi suknju. Pokušali su u nas penetrirati prstima. Mislile smo da će nas silovati ili pregaziti".