Istraga

Stravično ubistvo u Njemačkoj. Lenu (10) silovao provalnik, pa je ubio vršnjak

Prema dosadašnjim rezultatima istrage, za smrt djevojčice je odgovoran jedanaestogodišnji dječak koji još nije krivično prijavljen
Njemačka lena dom

Pet mjeseci nakon ubistva desetogodišnje Lene u dječijem domu u Wunsiedelu u njemačkoj saveznoj zemlji Bavarskoj, državno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv 25-godišnjeg muškarca za silovanje. No, kako navode njemački mediji, 25-godišnjak nije odgovoran za smrt djevojčice. Njemačka je u šoku nakon objave detalja.

Prema dosadašnjim rezultatima istrage, za smrt djevojčice je odgovoran jedanaestogodišnji dječak koji još nije krivično prijavljen. Ovu informaciju su potvrdili državno tužilaštvo i policija, a njemačka javnost je izrazila zabrinutost, javlja Fenix Magazin.

Nakon intenzivne istrage, postoji velika sumnja da je 25-godišnjak silovao desetogodišnjakinju. Osumnjičeni muškarac je prošle godine počinio najmanje pet provala u građevinske kontejnere, nakon čega je prodao ukradenu robu. Tokom pokušaja krađe je u noći na 4. april 2023. ušao kroz otvoreni prozor kupatila u Dom za djecu i mlade, gdje je slučajno susreo jedanaestogodišnjeg dječaka, a kasnije i djevojčicu koji su živjeli u ovoj ustanovi.

Tada je 25-godišnjak izvršio seksualne radnje nad desetogodišnjom Lenom, objavila je policija. Muškarac, njemački državljanin, zatim je ponovno napustio objekt, navodi se. “Ne može se dokazati da je optuženi umiješan u ubojstvo desetogodišnje djevojčice”, rekli su policija i državni tužilac.

Istragom je potvrđena sumnja da je jedanaestogodišnjak ubio djevojčicu nakon što je 25-godišnjak izašao iz Doma. Navodno je došlo do svađe između djece.

Budući da dječak nije krivično odgovoran, protiv njega se ne može voditi kazneni postupak za počinjeno djelo. Jedanaestogodišnjak je priveden nadležnim tijelima, navode njemački mediji. Muškarac je priveden krajem aprila zbog tragova pronađenih na mjestu zločina. Priznao je dobrim dijelom zločine za koje se tereti.