Svijet

Stručnjaci o kraju pandemije: “Svijet ima oružje kojim bi okončao krizu nastalu koronavirusom, ali ga ne koristi na pravi način”

Pandemija Covid-19 neće trajati vječno.

Vjerojatno će nastaviti nestajati i blijediti kako se približava svojoj trećoj godini, ponovo će se razvijati s novim varijantama, a zatim jenjavati pred cjepivima, mjerama ublažavanja i ljudskim ponašanjem. Ali čak i ako se virus nikada ne iskorijeni, imunitet će se poboljšati i svijet će na kraju moći živjeti s Covidom, prenosi CNN.

S tim se stručnjaci uglavnom slažu.

Obična prehlada

-Većina stručnjaka za zarazne bolesti misli, i već mnogo mjeseci, da je SARS-CoV-2 tu da ostane – rekao je Paul Hunter, profesor medicine na Sveučilištu East Anglia u Velikoj Britaniji.

-Unuci naših unuka i dalje će se zaraziti (koronavirusom). Covid, bolest, postat će dio naše historije dok se infekcija pretvara u samo još jednu običnu prehladu – dodaje profesor.

Postoji, međutim, daleko relevantnije pitanje, na koje je odgovor još uvijek frustrirajuće nedostižan – koliko će vremena trebati da se stigne do toga?

A taj odgovor ne ovisi o sreći – on je, barem dobrim dijelom, u našim rukama.

Pandemije nestaju iz vida kao rezultat ljudskih napora kao što su razvoj vakcina, praćenje kontakata, genomska analiza, mjere suzbijanja i međunarodna saradnja. Ukratko, svijet ima alate za što brži kraj pandemije.

Problem? Čak i nakon 20 mjeseci, ti alati se ne koriste najbolje.

-Ovo je glavni problem: nikad nije postojao plan, još uvijek ne postoji plan na globalnoj razini – rekla je Andrea Taylor, pomoćnica direktora programa na Duke Global Health Instituteu, i dodala:

-Nismo dobri u suočavanju s globalnim krizama kao svijet – zapravo nemamo infrastrukturu, vodstvo ili odgovornost.

Ako svijet već ima arsenal koji mu može pomoći u okončanju pandemije, najvažnije oružje u njemu je očito.

Prvi alat

-Prvi alat koji imamo su vakcine – kaže Roberto Burioni, profesor mikrobiologije i virologije na Sveučilištu San Raffaele u Milanu, istaknuti komentator italijanskog odgovora na pandemiju.

Razvoj nekoliko vakcina, od kojih su sve vrlo učinkovite u zaustavljanju teških bolesti i korisnih u sprečavanju prijenosa, bio je najbrži u svijetu.

Prethodni rekord za pojavljivanje na tržištu bio je četiri godine, ali pandemija Covid-19 porušila je sva očekivanja i ponovno postavila zlatni standard na tom polju.

-Lako je vidjeti koliko su vakcine ključne za koncept okončanja Covid-19 pandemije.

Kako se sve više ljudi zarazi, cijepi i ponovno zarazi, težina bolesti će postupno opadati zbog nakupljanja imuniteta, to je teorija – rekao je Hunter.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare