Vijesti

Stručnjaci poručili: Treća doza vakcine protiv covida nije opravdana

Primjena dodatnih doza vakcine protiv covida-19 kod cijelog stanovništva nije za sada opravdana, ocijenili su u ponedjeljaka stručnjaci WHO-a i američke agencije za lijekove FDA. 

“Vakcine, kojih ima u ograničenoj količini, spasit će najviše života ako ih damo osobama izloženim velikoj opasnosti teškog oblika covida i koje još nisu vakcinisane”, napisali su stručnjaci u britanskom medicinskom časopisu The Lancet.  “Sadašnji podaci ne pokazuju potrebu ponovnog vakcinisanja cijele populacije, kod koje je učinkovitost protiv teških oblika i dalje visoka”, nastavlja ta skupina međunarodnih stručnjaka u kojoj ima stručnjaka Svjetske zdravstvene organizacije i FDA-e te nekoliko istraživačkih organizacija iz cijelog svijeta, prenosi Večernji.

Mogućnost dodatne, najčešće treće doze za cijelo stanovništvo je tema burnih rasprava. U zemljama poput Francuske, počela je revakcinacija trećom dozom za neke kategorije stanovništva i to najstarije (šest mjeseci nakon vakcinacije) i osobe oslabljenog imuniteta.  Te zemlje to opravdavaju padom učinkovitosti protiv delta varijante, a izgleda da se vremenom taj pad pojačava.  Neki su otišli i dalje. U Izraelu je treća doza raspoloživa za sve starije od 12 godina, pet mjeseci nakon vakcinacije. Sjedinjene Države pokreću kampanju dodatnog vakcinisanja 20. septembra, počevši od najstarijih.  Ali WHO je više puta odbacio načelo dodatne doze za cijelo stanovništvo i smatra da ta mjera nije naučno utemeljena i ističe nejednakost sa siromašnim zemljama. 

PROČITAJTE  WHO ne želi objaviti podatke koliko se njihovih uposlenika vakcinisalo

Stručnjaci čiji je članak objavljen u The Lancetu smatraju da, i ako se razina antitijela s vremenom smanjuje kod vakcinisanih, to ne znači da su vakcine manje učinkovite protiv teških oblika oboljenja. Oni naglašavaju još jedan vid imunološkog odgovora, stanični imunitet, koji je teže mjerljiv. Uz to preporučuju razvoj dodatnih vakcina posebno osmišljenih za rezistentne varijante koje bi se u budućnosti mogle pojaviti, umjesto primjene dodatnih doza postojećih vakcina.  Povezani postovi: