Vijesti

Stručnjaci tvrde: Omikron soj je možda već u BiH

Veliki broj zemalja u svijetu su nakon pojave nove varijante koronavirusa uvele strožije epidemiološke mjere, a prevenstveno se tu radi o ograničavanju putovanja i bolji nadzor na putnicima iz rizičnih područja.

U zemaljama regiona

Stručnjaci su naveli da se novi omikron soj mnogo lakše prenosi od ranijih varijanti. Omikron se proširio u više od 60 zemalja, a u regionu Balkana prvi slučajevi zvanično su zabilježeni u Hrvatskoj i Sloveniji, ali i u Srbiji.

Zvanične potvrde da je omikron soj stigao i u našu zemlju još uvijek nema, ali očekuju se da će se to desiti oko novogodišnjih praznika, kad će biti veća cirkulacija ljudi, posebno onih koji dolaze iz inostranstva

Šef Laboratorije za molekularno-genetička i forenzička ispitivanja Veterinarskog fakulteta u Sarajevu, Teufik Goletić samo za Raport je kazao da ipak postoji realna mogućnost da je novi soj stigao u našu zemlju.

“Moguće je da je već u BiH, ali mi nemamo zvanične potvrde. Uvijek kada o tome govorim, kažem da to ne možemo isključiti. U uzrocima koje smo do sada sekvencionirali nije potvrđen omikron soj, što ne znači da u narednim uzorcima koje bude sekvencionirali neće biti. Realna je mogućnost da je on već ovdje, pogotovo sada kada imamo veliki dolazak turista iz regiona”, kazao je za naš portal Goletić.

Restriktivnije mjere: Trebaju li nam?

Sličnog je mišljenja i poznati bh. imunolog Jasenko Karamehić. On je za Raport kazao da postoji velika sumnja da je novi soj stigao do naše zemlje.

Jasenko Karamehić

“Omikron soj je već u susjednim zemljama i velikom dijelu Evrope, postoji velika sumnja da je i kod nas prisutan. Mislim da taj Zavod koji vrši sekvencioniranje ima određen problem u nabavkama i ne može na vrijeme da ga potvrdi. Umjesto dva dana, njima treba sedam dana. Postoji velika vjerovatnoća, ako danas nije tu, sutra možda jeste”, kazao je Karamehić.

Pitali smo ga da li nam trebaju strožije epidemiološke mjere kako bi se zaštitili od ovog opakog virusa.

Nemoguće je da ne bude. Svijet se želi odbraniti. Virus mutira, on je pritisnut jer ima puno vakcinisanih ljudi. On napada nevackinisane osobe pretežno. Pobornik sam restriktivnih mjera, ono što rade i susjedi trebamo i mi raditi. Svugdje je lockdown. Nama lockdown možda treba, ali gleda se i na privredu”, pojasnio nam je Karamehić.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
1 Comment
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
trackback
Zvanično i u BiH stigao omikron soj
8 mjeseci

[…] Detaljnije pročitajte ovdje. […]