Svijet

Stručnjak SAD tvrdi: Najviše umrlih od koronavirusa su nevakcinisane osobe

Anthony Fauci, vodeći američki stručnjak za zarazne bolesti, izjavio je da 99,2 posto onih koji su u posljednje vrijeme umrli u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) od posljedica koronavirusa nisu bili vakcinisani.

Fauci je za NBC rekao da je tužno i tragično što je najveći dio tih smrtnih slučajeva mogao biti izbjegnut, a to se nije desilo, prenosi AP.

Fauci je to ocijenio kao frustrirajuće i ukazao da je koronavirus strašan neprijatelj, ali da postoji protumjera koja je izuzetno efikasna -vakcina, ali da se ona ne primjenjuje u potpunosti.

Navodi da su se neki Amerikanci usprotivili vakcinisanju te da su njihovi razlozi ideološki ili su u osnovi samo antivax ili antinaučni.

Apelirao je na građane da ostave po strani sve razlike i shvate da je koronavirus zajednički neprijatelj.

Fauci napominje da je SAD “vrlo sretna” što ima dovoljno vakcina. A postoje ljudi širom svijeta koji bi učinili sve da dobiju vakcine.

Sad zabilježile su preko 605.000 smrtnih slučajeva u pandemiji, i prve su u svijetu po broju umrlih od posljedica koronavirusa, kao i po broju potvrđenih slučajeva te infekcije.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare