Vijesti

Struka upozorava: BiH hitno treba nabaviti hranu zbog mogućeg sukoba u Ukrajini

Ugledni bh. ekonomski analitičar Faruk Hadžić upozorava da bi Bosna i Hercegovina trebala hitno uspostaviti i obnoviti robne rezerve, te nabaviti dovoljne količine hrane za građane, barem za nekoliko mjeseci, zbog mogućeg sukoba Rusije i Ukrajine.

“Isto važi i za gorivo. U slučaju sukoba, ulazimo svi u vrlo neizvjestan period, koji se indirektno može odraziti i na našu državu u ekonomskom smislu. Imamo rekordne naplate poreza, pripremite se sada dok još imamo vremena.

Hrana i gorivo neće propasti, jer se na taj način može u konačnici intervenisati na tržištu, čak i ako ne bude sukoba, zbog trenutne inflacije. Ako kojim slučajem dođe do sukoba, vrlo vjerovatno će doći do novog rasta cijena goriva na svjetskom tržištu i ko zna čemu to dalje sve može voditi. Da li će biti uopšte redovne isporuke u našu državu”, pita se Hadžić.

Faruk Hadžić

On kaže kako nemamo dovoljno vremena da pokušamo pripremiti sve moguće kapacitete, ali što god budemo mogli brzo “obnoviti” i osigurati se u narednim danima, dobro je.

“Posebno je ovo bitno za hranu, gdje mi uvozimo većinu hrane iz inostranstva, a čuli smo da su cijene sjemena i gnojiva ove godine povećane preko 100% za ovu godinu za domaće proizvođače.

Bolje je biti spreman, pa i pogriješiti u procjeni, nego dočekati novu krizu nespreman i ovisiti o pomoći drugih zemalja. Treba li paničiti? Ne treba. Ali treba biti spreman za pomoć građanima”, jasan je Hadžić.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić najavio je da će ova susjedna zemlja obnoviti robne rezerve, kupovinom ogromnih količina hrane, a razmatra se i nabavka goriva. U BiH o tome niko od vlasti još ne govori.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare