Struka upozorava: Sezona gripe mogla bi udvostručiti broj infekcija koronavirusom

33

Naučnici s Instituta Max Planck iz Berlina ističu kako bi ove godine vakcinacija protiv gripe moglo smanjiti i rizik od infekcije koronavirusom.

Da će s dolaskom sezone gripe i drugih respiratornih infekcija doći do porasta infekcija koronavirusom, ljekari upozoravaju još od proljeća. No, naučnici iz Belgije, Italije, Norveške i Španije napokon mogu sa sigurnošću reći koliko će sezona gripa i prehlada utejcati na širenje koronavirusa.

Napravili su matematički model koji se temelji na na širenju koronavirusa tokom proljeća i došli do podataka kako bi se u sezoni gripe i prehlada, rizik od zaraze koronavirusom mogao povećati čak 2,5 puta. Naučnici nisu sigurni zašto se rizik od infekcije povećava u sezoni gripe. Jedan dio njih vjeruje kako osobe koje su nedavno preboljele gripu imaju veći rizik od razvoja bolesti COVID-19, dok osobe koje su vakcinisane protiv gripe imaju niži rizik od razvoja te bolesti.

Naučnici s Instituta Max Planck iz Berlina ističu kako bi ove godine vakcinacija protiv gripe mogla smanjiti i rizik od infekcije koronavirusom. Podsjećaju kako je u Italiji primijećeno da su u područjima gdje je bilo više vakcinisanja protiv gripe zabilježeno manje smrtnih slučajeva od COVID-19.

Unatoč tome, naučnici napominju kako to ne znači da vakcina protiv gripe utječe na širenje bolesti COVID-19, ali savjetuju da se ljudi vakcinišu protiv gripe kako bi smanjili rizik od “dvostrukog obolijevanja” i dodatnih komplikacija.

Rezulati pokazuju kako infekcija gripom povećava prijenos SARS-CoV-2 virusa te je potaknulo širenje tokom rane epidemije COVID-19 u Evropi. Zato je možda potrebno pozvati na širu vakcinaciju protiv gripe, ne samo da bi se smanjio broj hospitalizacija zbog gripe, već i kako bi se ograničilo prenošenje SARS-CoV-2 virusa i mortalitet od COVID-19, ističu naučnici u svom radu objavljenom na medRxiv.org.

Zdravstvene vlasti u SAD-u već pozivaju svoje građane da se vakcinišu protiv gripe kako bi smanjili rizik od dodatnog širenja koronavirusa.

Podsjetimo, simptomi zaraze koronavirusom i gripom veoma su slični jer se radi o virusima iz iste obitelji – temperatura, kašalj i nedostatak daha.