Politika

Studenti, učenici i djeca sa simptomima respiratornih infekcija ne trebaju na nastavu i u vrtiće

Krizni štab Ministarstva  zdravstva KS u petak je poručio da za sada, cijeneći upute Svjetske zdravstvene organizacija koje se revidiraju svakodnevno, a shodno trenutnoj epidemiološkoj situaciji u Kantonu Sarajevo, gdje do danas nema registriran niti jedan pozitivan slučaj, te uzimajući u obzir i mjere koje su poduzele susjedne zemlje, nema preporuka za zabranom  javnih skupova, zatvaranjem fakulteta, škola i obdaništa ili otkazivanjem ranije planiranih događaja.

Studenti, učenici i djeca sa simptomima infekcije respiratornog trakta ne trebaju pohađati nastavu, odnosno odlaziti u vrtiće. Osobe koje spadaju u rizične kategorije, hronični bolesnici, osobe koje već imaju respiratornih problema ili su starije životne dobi svakako trebaju izbjegavati mjesta javnog okupljanja.

Organizatori javnih skupova i događaja, koji uključuju učesnike koji dolaze iz zemalja posebno pogođenih koronavirus infekcijom (Kina, Južna Koreja, Iran, Italija) trebaju voditi računa o tome da su navedene osobe obavezne provesti 14 dana u izolaciji odmah po ulasku u našu zemlju.

„Naglašavamo da je ove preporuke u svakom momentu moguće promijeniti, u skladu sa razvojem situacije na terenu. To može biti čak i danas jer je nemoguće pretpostaviti dalji razvoj situacije, kako u Kantonu Sarajevo, tako i Bosni i Hercegovini. Zbog adekvatnog informiranja javnosti neophodno je da stanovništvo prati preporuke Kriznog štaba KS i da ih se pridržava“, poručeno je.

Kontakti i reakcije svih ustanova u lancu otkrivanja i liječenja oboljelih od koronavirusa su neprekidne 24 sata.

„Spremni smo u slučajevima pojave virusa zbrinuti osobe sa epidemiološke strane, posjedujemo ljudstvo, izolatorij, paniku ne treba širiti, ali ne treba ni minimizirati problem ove epidemije. Prema informacijama Kriznog štaba, trenutno postoji dovoljno količina opreme i lijekova, ali se zaštitna oprema kao i testovi na bolest i dalje nabavljaju“, naglašeno je danas.

Trenutno za zbrinjavanje oboljelih ništa ne nedostaje, poručeno je sa Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, gdje je spreman potpuno opremljeni izolatorij za najteže pacijente. Iz Domova zdravlja poručuju da su osigurali dovoljan broj posebnih prostorija za slučajeve sumnjive na ovaj virus u blizini ulaza u svoje centralne objekte.

Načelnici sarajevskih općina dali su finansijsku podršku u nabavci zaštitne opreme za Domove zdravlja koji su najavili stavljanje na raspolaganje dodatnih telefonskih brojeva koji će biti uskoro objavljeni.

Slične preporuke date su i u Hercegovačko-neretvanskom kantonu.

 Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare