Zdravlje

Studija pokazala: 150 minuta vježbe sedmično dovoljno je da se znatno podigne osjećaj sreće

Nova meta studija nedavno objavljena u časopisu Journal of Happiness Studies kaže da 150 minuta lakše vježbe sedmično može drastično smanjiti tjeskobu i podići raspoloženje i osjećaj sreće. Do tih su nalaza istraživači Michigan Univerziteta došli pregledom 23 već postojeće studije, a doznali su i da u postizanju osjećaja zadovoljstva niti jedan tip vježbi nije posebno učinkovit, već je svaka vrsta fizičke aktivnosti podjednako korisna.

Oni koji su se opisali kao “vrlo aktivni” mogu tako, prema istraživanju, biti do 52 posto sretniji od onih koji uopće nisu aktivni, dok oni koji kažu da su “dovoljno aktivni” mogu iskusiti 30 posto više sreće od neaktivnih; no taj će postotak ovisiti naravno i o cjelokupnom zdravlju i socijalnom životu pojedinca.  

– Moguće je da su nalazi ovakvi jer oni koji su općenito zadovoljniji imaju i više sredstva da si priušte, na primjer, članstvo u teretani – rekla je za Newsweek psihologinja dr. Sarita Robinson. Također, kaže ona, manje je vjerovatno da ćemo vježbati kad smo potišteni ili depresivni…

Ipak, dodaje, među liječnicima i naučnicima postoji opći konsenzus da nas vježbanje čini sretnijima, a sada znamo i da je u sedmici za osjećaj sreće dovoljno vježbati 150 do 300 minuta ” – Iako su svi oblici vježbanja dobrodošli, različite vježbe imaju različite učinke, pa joga na primjer pomaže u opuštanju, dok nas na primjer trčanje na drugačiji način oslobađa od negativne energije – napomenula je Robinson. Inače, studija koja je u januaru ove godine objavljena u American Journal of Psychiatry kaže da redovita vježba može smanjiti, pa i u potpunosti spriječiti depresiju. Prema njoj, oni koji ne vježbaju imaju čak 44 posto veću vjerojatnost da će razviti depresiju u odnosu na one koji redovito vježbaju.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare