novo istraživanje

Studija pokazala koji nutrijenti najčešće nedostaju pacijentima sa dijabetesom

Simptom dijabetesa

Uravnotežena i hranljiva ishrana je važna za osobe sa dijabetesom. To još jednom pokazuju rezultati novih istraživanja.

Dijabetes tipa 2 je metabolička bolest koja pogađa sve više ljudi. Mnogi ni ne znaju da pate od toga. Ali ono što je još manje poznato je da ova bolest može dovesti do nedostatka određenih nutrijenata uprkos uravnoteženoj mješovitoj prehrani. Vitamini i minerali su posebno važni za dijabetičare. Ovo je također podvučeno nedavnom studijom objavljenom u časopisu "BMJ Nutrition Prevention & Health".

Studija: Polovina dijabetičara ima nedostatak nutrijenata

Prema studiji, 45 posto ljudi s dijabetesom tipa 2 širom svijeta pati od nedostatka važnih vitamina i minerala. Ovaj nalaz dolazi iz pregleda 132 studije sa ukupno 52.501 učesnikom od 1998. do 2023. Istraživači sa IIHMR univerziteta u Džajpuru (Indija) pokazali su da su žene češće pogođene nego muškarci - skoro svaka druga žena imala je nedostatak nutrijenata.

Situacija snabdijevanja vitaminima, mineralima i elektrolitima značajno varira širom svijeta. To zavisi od različitih faktora: ishrana, način života i kulturološke posebnosti igraju ulogu. Međutim, uprkos ovim razlikama, postojali su jasni zajednički trendovi.

Prema studiji, široko rasprostranjeni nedostatak vitamina D bio je posebno alarmantan: punih 61 posto pacijenata sa dijabetesom imalo je prenizak nivo vitamina D. Osim toga, mikronutrijenti su također često bili deficitarni: 42 posto oboljelih imalo je nedostatak magnezijuma, a slijedi nedostatak željeza u 28 posto.

Prvo nedostatak nutrijenata, pa dijabetes?

Međutim, budući da je većina razmatranih studija bila poprečnog presjeka, teško je reći jesu li ovi nedostaci bili uzrok ili posljedica bolesti dijabetesa. Međutim, istraživači sumnjaju da bi nedostatak vitamina D mogao doprinijeti razvoju bolesti. Već je poznato da vitamin D može utjecati na metabolizam glukoze i djelovanje inzulina.

Ali šta to konkretno znači za dijabetičare?

Novi rezultati još jednom naglašavaju važnost uravnotežene prehrane i adekvatne opskrbe mikronutrijentima – posebno za osobe s dijabetesom ili s povećanim rizikom od ove bolesti.

Nutricionist i član specijalističkog časopisa dr. Shane McAuliffe je naglasio: "Energetska ravnoteža i makronutrijenti su često u fokusu liječenja dijabetesa tipa 2. Činjenica da je kod oboljelih veća vjerovatnoća da će osjetiti nedostatak određenih mikronutrijenata podsjetnik je da optimizacija cjelokupne prehrane treba biti prioritet".

Stoga za osobe sa dijabetesom tipa 2 može biti korisno da redovno provjeravaju svoj nutritivni status i, ako je potrebno, uzimaju dodatke ishrani – uvijek u konsultaciji sa svojim ljekarom, naravno.