Svijet

Studije su pokazale da je “Trumpov lijek” za koronu beskoristan. On ga svejedno pije. Zašto?

Američki predsjednik Donald Trump priznao je da već “otprilike sedmicu i po dana” pije hidroksiklorokin kao profilaksu, odnosno preventivnu terapiju za covid-19, iako nije pozitivan na novi koronavirus.

Podsjetimo, hidroksiklorokin je lijek za malariju i lupus koji Trump već dva mjeseca žustro promiče kao čudotvorni lijek za koronavirus – bilo sam ili u kombinaciji s azitromicinom, antibiotikom koji je izumila hrvatska kompanija Pliva, a koji je kod nas na tržištu pod imenom Sumamed.

Prva studija hidroksiklorokina kao terapije za covid-19, provedena u martu u Francuskoj i objavljena u časopisu International Journal of Antimicrobial Agents, zaista je dala obećavajuće rezultate. U eksperimentalnoj grupi oboljelih koji su uzimali dvojnu terapiju hidroksiklorokina i azitromicina šestog dana liječenja niko više nije bio pozitivan na koronavirus.

Trump u martu: Što imate za izgubiti? Uzmite ga

Trump je zbog te studije nazvao ovu terapiju ni manje ni više nego “jednim od najvećih napredaka u historiji medicine”. A to je bio samo početak. “Šta imate za izgubiti? Uzmite ga”, poručio je oboljelima od koronavirusa na jednoj od svojih bizarnih press-konferencija o koronavirusu.

Štaviše, Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) izdala je, očito na Trumpovo urgiranje, izvanredno odobrenje za korištenje hidroksiklorokina i klorokina, koje je on nazvao “Božijim darom”. Ipak, FDA je naknadno izdala upozorenje da se ovaj lijek ne uzima u bolnici i pod liječničkim nadzorom, kako zbog nestašice do koje je u međuvremenu došlo tako i zbog poznatih nuspojava, uključujući opasnu srčanu aritmiju.

Naravno, Trump je kasnije uvelike nadmašio sam sebe lupetajući o metodama liječenja poput UV zraka koje bi se mogle “dovesti unutar tijela” ili dezinfekcijskih sredstava koja bi se mogla unijeti u pluća oboljelih “kroz injekciju ili čišćenje”.

No vrlo brzo je postalo jasno da je učinak ovog lijeka bio, kao što se to obično kaže, predobar da bi bio istinit.

Studija koja je utvrdila da hidroksiklorokin djeluje bila je “potpuni promašaj”

Studija je, međutim, ubrzo izložena kritikama zbog upitne metodologije i pouzdanosti rezultata. Ne samo jer je bila provedena na malenom i nereprezentativnom uzorku pa (u tom trenutku) nije prošla stručnu recenziju (tzv. peer review) nego je i većina sudionika imala tek blage simptome covida-19.

A uza sve to, nekoliko pacijenata kojima se stanje pogoršalo unatoč uzimanju ove terapije naprosto je izbačeno iz eksperimentalne grupe. Drugim riječima, 100-postotni učinak lijeka postignut je tako što su slučajevi kod kojih nije bilo učinka uklonjeni.

Zbog toga je i francusko društvo koje izdaje časopis u kojem je studija objavljena u aprilu saopćilo da će revidirati studiju te da “razmatraju ispravak znanstvene evidencije”. Drugi stručnjaci imali su još gore mišljenje o istraživanju.

“Studija je bila potpuni promašaj”, rekao je tada za CNN dr. Kevin Tracey, predsjednik Instituta Feinstein za medicinsko istraživanje u New Yorku. Pročelnik odjela za medicinsku etiku Fakulteta za medicinu Sveučilišta u New Yorku Art Caplan nazvao ju je “patetičnom”.

Vjerovatno je to bio dio razloga zašto se i renomirani američki imunolog i vodeći član radne grupe Bijele kuće za koronavirus dr. Anthony Fauci usprotivio Trumpovim tvrdnjama i upozorio da naprosto još nema pravih dokaza da ovaj lijek, sam ili u kombinaciji s drugima, liječi koronavirus. U Bijeloj kući je zbog toga navodno došlo i do svađe između Faucija i Trumpovih lojalista.

Najmanje pet idućih studija utvrdilo da “Trumpov lijek” ne djeluje

A iduće studije samo su potvrdile da je Trumpov bizarni optimizam bio preuranjen i neutemeljen. Još je jedna manja studija, provedena u bolnici u Parizu na pacijentima s teškim simptomima bolesti i objavljena u naučnom časopisu Médecine et Maladies Infectieuses, imala porazne rezultate: osam od 10 pacijenata je nakon šest dana još bilo pozitivno na covid-19. Od 10 učesnika jedan je pacijent umro, dva su prebačena na intenzivni odjel, a jednom je moralo biti ukinuto liječenje jer je imao ozbiljne komplikacije.

Slična studija provedena u Kini također je pokazala kako nakon sedam dana liječenja hidroksiklorokinom nije bilo bitnih razlika u smanjenju nivoa virusne infekcije između grupe koja je primala lijek i kontrolne grupe.

Nadalje, studija provedena u SAD-u na američkim veteranima oboljelima od covida-19 ne samo što nije pokazala učinak ovog lijeka već je eksperimentalna grupa imala i višu smrtnost u odnosu na kontrolnu – dakle – na one koji ga nisu uzimali. Ništa bolje nije bilo ni u kombinaciji sa Sumamedom.

Donald Trump: “Ovo su moji dokazi: dobio sam mnogo pozitivnih poziva o njemu”

Posljednji udarac nadama u lijek koji je Trump sedmicama tvrdoglavo promicao nanijele su dvije nove, velike studije iz SAD-a. Prva, provedena na čak 1.348 oboljelih u 25 bolnica u New Yorku, objavljena je u časopisu Journal of the American Medical Association.

“Liječenje s hidroksiklorokinom, azitromicinom ili oboje, nije bilo značajno povezano s razlikama u smrtnosti u bolnicama”, zaključili su autori studije, Eli Rosenberg i kolege.

Trump: Ovo su moji dokazi, dobio sam mnogo pozitivnih poziva o njemu

Druga studija provedena je nad 1.376 pacijenata u jednoj njujorškoj bolnici i objavljena je u časopisu New England Journal of Medicine. Zaključak je bio jednako obeshrabrujući. Rezultati “trenutno ne podržavaju korištenje hidroksiklorokina”, osim u kliničkim studijama.

73-godišnji Trump, međutim, nije poručio američkoj javnosti da, u svjetlu novih dokaza, više ne preporučuje ovaj lijek. Umjesto toga, kako je sam priznao, i sam ga je počeo piti.

“Ovo su moji dokazi: dobio sam mnogo pozitivnih poziva o njemu”, odgovorio je na pitanje novinara. Dodao je da je pitao ljekara Bijele kuće je li u redu da uzima taj lijek, na što mu je ovaj odgovorio: “Ako to želite.”Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare