Ekonomija

Stvari izmiču kontroli, alarmi upaljeni u cijelom svijetu. Stručnjak za Raport objašnjava šta je recesija

Cijeli svijet posljednjih mjeseci priča o recesiji, kao neizbježnoj posljedici velike ekonomske krize sa kojom se suočavamo nakon ruske agresije na Ukrajinu. Visoke inflaciju nije pošteđena niti jedna zemlja.

Sjedinjene Američke Države su na pragu recesije, a nivo inflacije je premašio sva očekivanja stručnjaka. U pojašnjenjima ekonomista navodi se da ovakav nivo inflacije nije viđen u posljednje četiri decenije. Mnogi analitičari smatraju kako SAD prijeti recesija, ali da od nje strepe i sve druge privrede koje bi mogle biti gurnute u inflatornu spiralu koja se ne smiruje.

Podizanje kamata kao neizbježan korak

Svjetska banka navodi da centralne banke vodećih privreda svijeta gotovo usklađeno podižu kamatne stope kako bi ublažile nagli rast cijena.

“Međutim, moraju voditi računa da ne pretjeraju jer će izazvati recesiju u svjetskoj privredi. Stepen usklađenosti u podizanju kamatnih stopa nije viđen unazad pet decenija. U takvim bi okolnostima čak i umjereni udarac u idućoj godini mogao gurnuti svjetsku privredu u recesiju”, istakli su prije samo nekoliko dana iz Svjetske banke.

Prema najnovijoj anketi Economista i YouGova troje od pet Amerikanaca smatra da su SAD već u recesiji. Međutim, dok je recesija već u očima građana te se alarmi pale u cijelom svijetu, službena tijela koja imaju zadnju riječ uporno šute.

Koliko je zapravo naša zemlja daleko od recesije te šta ona zapravo znači pitali smo bh. ekonomskog stručnjaka Admira Čavalića.

Usporavanje privrede i pad plaća

“Recesija podrazumijeva pad ekonomske aktivnosti i to konkretno u dva uzastopna kvartala u jednoj godini. Dakle, to je tradicionalno poimanje recesije. Da pojednostavimo, ukoliko u dva kvartala dođe do pada ekonomske aktivnosti i to evidentiranog statističkog pada, onda država može proglasiti stanje recesije. Recesija znači da usporava privreda, da ima manje ekonomske aktivnosti, ali i manje zapošljavanja. Potom, u recesiji stagniraju ili opadaju plaće te stagniraju ili opadaju investicije. To su neki ključni indikatori recesije. Recesija je u ovakvoj ekonomskoj situaciji koja vlada u svijetu apsolutno očekivana. S druge strane, imamo i inflaciju te rast cijena finalnih proizvoda, što nas dugoročno čini siromašnijim kao zajednicu”, kazao je Čavalić.

Čavalić: Ne smijemo miješati recesiju i inflaciju

Čavalić napominje kako se u BiH još ne može formalno proglasiti recesija.

“Ali, recesija se očekuje zbog nekih globalnih tokova. Generalno, SAD su u prva dva kvartala ove godine imale evidentan pad ekonomske aktivnosti. Neki su naveli da je riječ o recesiji, međutim interesantna je stvar da zvaničnici to negiraju. Globalni tokovi bi eventualno mogli voditi ka globalnoj recesiji SAD, Evrope i to se apsolutno reflektuje i na BiH. Ukoliko do toga dođe, mi ne možemo ništa uraditi po tom pitanju jer dosta zavisimo od kretanja Evropske unije”, istaknuo je.

Šta građane očekuje?

U izvještaju Bundesbanke se navodi kako ekonomija Njemačke također ide ka recesiji te da će vrhunac inflacije biti 10 posto.

“Bitno je da pojasnimo i kako se recesija reflektuje na građane. To će značiti manje radnih mjesta i manje prilika, potom značajno opadanje ekonomskih aktivnosti naših kompanija, što može voditi ka njihovoj privremenoj ili trajnoj blokadi. Zatim, ne smijemo zaboraviti i nemogućnost da dođe do rasta prosječne plate. Opšta depresija na tržištu, generalno loše tržišne prilike za bavljenje biznisom. To znači recesija.

Bitno je napomenuti da recesiju ne smijemo miješati sa inflacijom, zato što recesija ne bi trebala po prirodi odnosa da ima kao popratnu pojavu rast cijena finalnih proizvoda. To ne ide uz recesiju. Međutim, ukoliko to ide uz recesiju, onda govorimo o stagflaciji. Iskreno se nadam da do nje neće doći. Recesija generalno podrazumijeva pad cijena jer opada potražnja, zapravo opada kupovna moć”, zaključio je Čavalić za Raport.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare