zločin u Štrpcima Zgrada Suda BiH sa natpisom
Vijesti

Sud BiH objasnio svoju skandaloznu odluku. Kažu da je kriv CIK što Ujedinjena Srpska nije kažnjena

Sud BiH poništio je odluku Centralne izborne komisije BiH da se stranci Ujedinjena Srpska oduzme pravo učešća na lokalnim izborima zbog odvratnog promotivnog spota.

Odluka Suda protumačena je kao skandalozna s ozbirom na političku paradigmu koju zastupa stranka Nenada Stevandića, međutim, osim što je Sud BiH donio sumanutu odluku, ni CIK se nije proslavio.

U odluci Suda je to razjašnjeno.

Naime, kako je pojašnjeno CIK se u svojoj odluci poziva na tačku 7 člana 7.3 Izbornog zakona BiH u kojoj se navodi:

“Kandidatima i pristalicama političkih stranaka, listi nezavisnih kandidata, listi pripadnika nacionalnih manjina i koalicija, kao i nezavisnim kandidatima i njihovim pristalicama, te zaposlenima ili na drugi način angažiranim u izbornoj administraciji nije dozvoljeno koristiti se jezikom koji bi nekoga mogao navesti ili podstaći na nasilje ili širenje mržnje, ili objavljivati ili upotrebljavati slike, simbole, audio i video zapise, SMS poruke, internet komunikacije ili druge materijale koji mogu tako djelovati”.

Ali, kako Sud BiH navodi ovo važi samo u periodu izborne kampanje koja u slučaju Lokalnih izbora 2020. godine traje od sutra do 14. novembra.

Dakle, CIK je pogriješio jer je naveo prekršaj Ujedinjene Srpske koji nije napravljen u toku predizborna kampanje!?

“Dovodeći ovu povredu u vezi sa članom 7.3 Izbornog zakona BiH, CIK je nepravilno primijenio navedene odredbe, zanemarujući da je odredba člana 7.3 smještena u poglavlje 7 Izbornog zakona kojim se regulišu pravila ponašanja u izbornoj kampanji”, navode iz Suda BiH.

Sporni video Ujedinjene Srpske objavljen je 20. septembra i zato se na njega se ne mogu primijeniti odredbe člana 7.3 Izbornog zakona BiH.

“CIK pogrešno smatra da je mogao primijeniti navedenu odredbu i za pravila ponašanja učinjena van perioda izborne kampanje jer normu određuje sadržaj, ona ima gramatičko i logično značenje, ali je određuje i cilj zakona, odnosno drugog akta i ima nomotehničko određenje, što znači da je određuje i mjesto i poglavlje u kojem se nalazi. Stoga, i ovlaštenje CIK-a se u konkretnom slučaju može posmatrati samo u odnosu na period izborne kampanje, odnosno povredu pravila ponašanja u izbornoj kampanji”, navode iz Suda BiH.

Kopletnu odluku pročitajte OVDJE.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare