Vijesti

Sud BiH objavio brošuru o krijumčarenju migranata i sudskoj praksi

Sud Bosne i Hercegovine nedavno je objavio brošuru pod nazivom “Krijumčarenje migranata – praksa Suda BiH, period od 2018. do 2021.”

Radi se o publikaciji koja sadrži zakonsku regulativu krivičnih djela koja se odnose na krijumčarenje migranata, institucionalni okvir, te pregled statistike i sudske prakse Suda BiH.

Statistički podaci, sadržani u brošuri, formirani su na temelju predmeta koji su vođeni pred Sudom BiH u periodu od 2018. do 2021. godine, a, kako iz Odjeljenja za informiranje javnosti napominju, ovaj sud i dalje zaprima i postupa po predmetima za spomenuto krivično djelo, koji nisu obuhvaćeni ovom publikacijom.

Istovremeno, registrar Suda BiH Emira Hodžić ističe kako je objava spomenute brošure u funkciji unapređenja transparentnosti rada.

– S namjerom unapređenja transparentnosti rada Suda Bosne i Hercegovine, podijelili smo publikaciju s pripadnicima profesionalne zajednice. Brošura je dostupna na web-stranici Suda i svim drugim zainteresovanim osobama – istakla je Hodžić za Fenu.

Kako iz Suda BiH, nadalje, navode, u brošuri su obuhvaćeni izvodi iz obrazloženja sudskih odluka, s fokusom na element za utvrđivanje da se radi o krijumčarenoj osobi u skladu s odredbom člana 189. stav 2. KZBiH, a što pored njegovog nezakonitog ulasku i boravka, podrazumijeva da je tu “nezakonitost ulaska i boravka” stranog državljanina/migranta omogućila neka treća osoba u cilju ostvarenja neke koristi za sebe ili drugog.

U tom kontekstu pojašnjavaju kako bi okolnosti nezakonitog ulaska i boravka mogle upućivati, odnosno biti indicije, da se radi o krijumčarenoj osobi, “međutim bez dokaza na koji način je ta osoba ušla, odnosno da li je taj njen nezakoniti ulazak produkt ‘krijumčarenja’, ne mogu se smatrati dovoljno dokazanim u smislu ovog objektivnog elementa predmetnog krivičnog djela”.

– Smatramo da je ovom brošurom Sud BiH ukazao na značaj ove teme, imajući u vidu da je od početka 2018. godine značajno povećan priliv migranata u BiH, što je državi prouzrokovalo probleme u pogledu ljudskih i finansijskih resursa, dok su se pravosudne institucije suočile s povećanim brojem predmeta koji se odnose na krijumčarenje ovih osoba – rečeno je Feni iz Odjeljenja za informiranje javnosti Suda BiH u osvrtu na značaj ovog segmenta rada.

Prema raspoloživim pokazateljima, Sud Bosne i Hercegovine je u segmentu postupanja protiv osoba optuženih za krijumčarenje migranata u naznačenom periodu (2018-2021.) izrekao ukupno 144 presude od čega 140 osuđujućih, tri djelimično osuđujuće i jednu oslobađajuću.

Okončanim postupcima u tom segmentu pred Sudom Bosne i Hercegovine je u istom periodu obuhvaćeno 187 optuženih osoba, kojima je izrečeno ukupno 60 godina i šest mjeseci zatvora, te 113 godina i sedam mjeseci uvjetnih kazni zatvora.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare