Politika

Sud BiH odbio i drugi zahtjev SNSD-a o ponovnom brojanju glasova

Sud BiH odbio je zahtjev SNSD-a za ocjenu zakonitosti Naredbe CIK-a za ponovno brojanje.

Saopćeno je to iz CIK-a.

Kako su naveli, SNSD je tražio da se ocijeni zakonitost naredbe koja se odnosi na otvaranje vreća i ponovno kontrolno brojanje glasačkih listića po službenoj dužnosti na svim redovnim biračkim mjestima. Podsjetimo, ponovo su se brojali glasovi za nivo predsjednika i potpredsjednike RS.

“Danas je Sud BiH donio presudu kojom se odbija zahtjev SNSD-a za poništenje Naredbe Centralne izborne komisije BiH”, navodi se u saopćenju CIK.a.

Sud BiH u presudi pored ostalog navodi:

„Ocjenjujući osnovanost prigovora o nezakonitosti predmetne naredbe, ovo vijeće je prije svega razmatralo i imalo u vidu ovlaštenja Centralne izborne komisije BiH u njihovoj ukupnosti, dakle, ne samo pojedine odredbe, nego cilj i smisao Izbornog zakona BiH i provedbenih propisa.

Treba imati u vidu da Izborni zakon BiH, a ni podzakonski akti nisu ni regulirali upravo ovakvu situaciju koja je bila uzrok donošenja osporenog akta, pa kod takvog stanja stvari valja razmotriti preduzetu radnju u ukupnosti ovlaštenja Centralne izborne komisije BiH, prije svega odgovornosti ove komisije za cjelokupan izborni postupak. Preduzeta radnja izdavanja naredbe u već navedenim okolnostima, u cjelosti je u funkciji ispunjavanja osnovnog zadatka Centralne izborne komisije BiH, da utvrdi i objavi tačne i potpune rezultate izbora.“

Podsjećamo da je Sud Bosne i Hercegovine 26.10.2022. godine donio Rješenje kojim je odbijen i zahtjev SNSD-a za odgađanje izvršenja Naredbe Centralne izborne komisije BiH od 10.10.2022. godine.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare