Adi Nukić
Kriminal

Sud BiH odredio jednomjesečni pritvor Adiju Nukiću

Sud Bosne i Hercegovine prihvatio je prijedlog Tužilaštva Bosne i Hercegovine od 7.10.2022. i donio rješenje kojim je osumnjičenom Adiju Nukiću određen pritvor, koji po ovom rješenju može trajati najduže mjesec dana, računajući od dana lišenja slobode, tačnije od 5.10.2022. do 5.11.2022. ili do nove odluke Suda.

Pritvor je određen zbog postojanja kako općeg tako i posebnih pritvorskih razloga propisanih članom 132. stav 1. tačke a), b) i c) ZKPBiH, odnosno zbog opasnosti od bjekstva, bojazni da će uništiti, sakriti, izmijeniti ili krivotvoriti dokaze i tragove važne za krivični postupak, utjecati na svjedoke, saučesnike ili prikrivače i bojazni da će ponoviti krivično djelo.

Adi Nukić osumnjičen je da je počinio krivično djelo organizirani kriminal iz člana 250. stav 2. KZBiH, u vezi s krivičnim djelom neovlašteni promet opojnim drogama iz člana 195. KZBiH.

U obrazloženju zahtjeva za pritvorom, Tužilaštvo BiH je navelo:

“Osumnjičeni se, između ostalog, tereti da je kao pripadnik organizirane kriminalne skupine, koja je komunicirala putem zaštićenih aplikacija, kao korisnik dva Sky naloga, tijekom 2020. i 2021. godine sudjelovao u dogovaranju, preuzimanju, prijenosu, skrivanju i daljoj distribuciji, velikih količina opojnih droga “speed”, marihuana, kokain i heroin, nekada u količinama od više kilograma, radi prodaje na ilegalnom narko-tržištu u Bosni i Hercegovini, kao i krijumčarenja i prodaje opojne droge u inozemstvu.
Mjera pritvora potrebna je jer Tužiteljstvo BiH u predmetu Elvis Keljmendi i dr., zajedno sa partnerskim institucijama i agencijama iz zemalja regiona i EU provodi opsežnu istragu sa ciljem identificiranja svih pripadnika organizirane kriminalne skupine i dokumentiranja brojnih kaznenih djela koja im se stavljaju na teret. Prijedlog za određivanje mjere pritvora, upućen je Sudu BiH”, navodi se u saopćenju.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare