Vijesti

Sud BiH: Predrag Bastah osuđen na 35 godina zatvora za zločine u Vlasenici

Sud Bosne i Hercegovine je u utorak izrekao i javno objavio prvostepenu presudu u predmetu Predrag Bastah, kojom je optuženi proglašen krivim da je 1992. godine počinio krivično djelo zločini protiv čovječnosti, prenosi Anadolu Agency (AA).

Optuženom je za navedeno krivično djelo, u skladu s odredbama Krivičnog zakona BiH, utvrđena kazna zatvora trajanju od 20 godina, dok je kao ranije utvrđena uzeta kazna dugotrajnog zatvora u trajanju od 22 godine, izrečena pravomoćnom presudom Suda BiH, od 4. februara 2010. godine pa je optuženom izrečena jedinstvena kazna dugotrajnog zatvora u trajanju od 35 godina, saopštio je Sud BiH.

Optuženom se u izrečenu kaznu uračunava vrijeme provedeno na izdržavanju kazne po ranijoj pravomoćnoj presudi, kao i vrijeme provedeno u pritvoru.

Bastah je proglašen krivim što je u periodu od 21. aprila 1992. godine do kraja septembra 1992. godine, u okviru širokog i sistematičnog napada vojnih, paravojnih i policijskih snaga Srpske Republike BiH, usmjerenog protiv civilnog bošnjačkog i ostalog nesrpskog stanovništva općine Vlasenica, znajući za takav napad te da njegove radnje čine dio tog napada, kao pripadnik rezervnog sastava MUP-a RS, SJB Vlasenica, vršio progon civilnog stanovništva bošnjačke nacionalnosti na političkoj, nacionalnoj i vjerskoj osnovi, učestvujući u zajedničkom planu i njegovom doprinošenju ostvarenju zajedničkog cilja lišavanja drugih osoba života (ubistvima).

Prema optuženom odbijena je optužba u dijelu koji se odnosi na osobe obuhvaćene ranijom pravomoćnom presudom, kako je naznačeno u izreci presude, čime bi počinio krivično djelo zločini protiv čovječnosti, naveli su iz Suda.

Protiv ove presude dozvoljena je žalba vijeću Apelacionog odjeljenja Suda BiH u roku od 15 dana od prijema pismenog otpravka iste.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare