Tehnologija

Sud kaznio Apple s milion eura

Parički trgovački sud kaznio je danas proizvođača iPhonea, kompaniju Apple, s nešto više od milion eura.

Razlog je nametanje ograničavajućih komercijalnih klauzula francuskim programerima aplikacija za pristup firminoj trgovini za aplikacije App Store.

U presudi stoji da nema potrebe narediti Appleu, čija tržišna vrijednost iznosi oko 2,1 trilion dolara, da prilagodi klauzule App Storea.

Kako se navodi, nadolazeći Zakon o digitalnim tržištima Europske unije ionako zahtijeva te izmjene, piše Reuters.

Iako skromna u usporedbi s golemom zaradom koju je generirao Apple, kazna pariškog suda još je jedan znak pravnih pritisaka na Apple kako bi olabavio kontrolu nad App Storeom. To je do sada jedini pristup alternativnim programerima aplikacija za pristup korisnicima.

Glasnogovornik Applea rekao je da će američka kompanija preispitati presudu. Kako kaće, vjeruju “u živahno i konkurentno tržište na kojem može cvjetati inovacija“.

“Putem App Storea pomogli smo francuskim razvojnim programerima svih kategorija da podijele svoju strast i kreativnost s korisnicima širom svijeta. Istovremeno smo stvarali sigurno i pouzdano mjesto za kupce”, dodao je portparol.

Apple se suočava s pojačanim antimonopolskim nadzorom nad svojim ugovornim praksama nakon usvajanja novog zakona Evropskew unije, Zakon cilja tehnološke kompanije čije su platforme i softver postali neizbježni za manje digitalne kompanije.

Zakon o digitalnim tržištima (DMA) će prisiliti Apple i Google da na svojim iOS i Android uređajima osiguraju prostor za trgovine drugih subjekata.

DMA je stupio na snagu 1. novembra. Sada slijedi šestomjesečna faza provedbe prije nego što se počne većim dijelom primjenjivati od 2. maja 2023., prenosi Index.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare