Region

Sud u SAD istražuje prodaju Sky telefona kriminalcima u Crnoj Gori. O svemu obavještena policija

Američki sud istražuje da li je postojao pokušaj da se šifrovana telefonska mreža Sky proda crnogorskim kriminalcima i političkim partijama.

O slučaju je, prema informacijama portala RTCG, informisana i crnogorska policija.

U pitanju je dokaz koji je kanadska kompanija Sky Global dostavila američkom sudu i kojem se navodi da je lice koje se predstavilo kao S.A. tražilo licencu da prodaje Sky telefone “političkim partijama i kriminalcima”, navodi crnogorski javni servis.

Sky Global, kanadska tehnološka kompanija, koja je upravljala šifrovanom telefonskom mrežom i koja je, kako dodaje RTCG, često pominjana u kontekstu istraga o organizovanom kriminalu, u dokaznom materijalu sudu u San Dijegu tvrdi da je u junu 2019. godine odbila pokušaj prodaje aplikacije kriminalcima i političkim partijama u Crnoj Gori.

PROČITAJTE  Haos u Cetinju: Dritan Abazović gađan staklenom flašom

U tužbi tvrde, dodaje se u tekstu, da voljno i redovno sarađuju sa organima za provođenje zakona, i da su nezakonito bili meta Federalnog istražnog biroa (FBI) i drugih američkih agencija.

Kompanija traži od suda da obaveže američku vladu da joj se vrati 116 internet domen koje su navodno zaplijenili FBI i druge agencije za provođenje zakona.

U jednom dokumentu podnesenom sudu u San Dijegu prikazana je aplikacija osobe koja se predstavila kao S.A. uz zahtkev da postane ovlašteni preprodavac Skyja, navodi RTCG.

Na pitanje kome namjerava da prodaje Sky telefone, S.A. je napisao “političkim strankama i kriminalcima”.

Pritom je pomenuta osoba navela da policija u Crnoj Gori ne može da probije sistem ove komunikacije.

PROČITAJTE  Srbijanski mediji dobili e-mail: Postavili smo pola tone eksploziva. Sve bombe eksplodirat će oko 17 sati

Kako prenosi vice.com, šef prodaje kanadske firme tada je odgovorio da je prodaja kriminalcima kršenje uslova i odredbi kompanije, kao i da se zahtjev odbija, prenosi RTCG.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare