Italija

Sudar kamiona i autobusa sa migrantima: Poginule dvije, povrijeđeno 25 osoba

Nesreća se dogodila na autoputu u blizini Rima, dok su migranti, koji su stigli na Lampeduzu, prevoženi u prihvatne centre na sjeveru Italije

Najmanje dvije osobe su poginule, a 25 je povrijeđeno u sudaru kamiona i autobusa koji je prevozio migrante u Italiji sa malenog ostrva Lampeduza u severni region Pijemonta.

Nesreća se dogodila na autoputu u blizini Rima, dok su migranti, koji su stigli na Lampeduzu, prevoženi u prihvatne centre na sjeveru Italije.

U sudaru kamiona i autobusa život su izgubili vozači oba vozila, a među 25 povrijeđenih migranata su dvoje u životnoj opasnosti.

Nesreća se dogodila usred vanredne situacije na ostrvu Lampedusa, gdje su se hiljade migranata iskrcale proteklih dana nakon što su preživjele opasne prelaze na putu do evropskih obala.

Prihvatni centar na Lampeduzi je pretrpan, pa vlasti rade na prebacivanju na kopno hiljada ljudi koji su stigli malim i krhkim čamcima preko Sredozemnog mora.

Prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova, blizu 126.000 migranata stiglo je do Italije morem ove godine, što je skoro duplo više nego u isto vrijeme prošle godine.

Rekordan priliv migranata povećava pritisak na desničarsku vladu na čelu s premijerkom Giorgijom Meloni, koja je obećala suzbijanje ilegalne migracije tokom predizborne kampanje.