Vijesti

Sudija Branko Perić: Pravosuđe je prešlo u ruke političara

Ukoliko predsjednik VSTS-a Milan Tegeltija odluči da podnese ostavku ili bude smijenjen, u toj instituciji se neće ništa promijeniti jer iza njega ostaju ljudi koje je on postavio, kaže za BN televiziju prvi predsjednik VSTS-a i sudija Suda BiH Branko Perić.

„Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH umjesto da rješava probleme u pravosuđu proizvodi afere“, kaže sudija Branko Perić i dodaje da se sistem urušava te su potrebne radikalne mjere, ali njih nema ko da provede.

“Nije Milan Tegeltija problem pravosudnog sistema BiH, problem je institucija VSTS-a koja nije bila sposobna da rješava probleme”, tvrdi Perić.

Čak i ako se promijeni kompletan sastav Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH to neće riješiti probleme nefunkcionalnog i korumpiranog pravosuđa, smatra Perić.

“Mi sada možemo imati odlične ljude u VSTS-u, ali imamo predsjednike sudova i glavne tužioce koje je imenovao raniji saziv. Oni će vršiti svoj mandat, a nema nikakvih rezultata”, tvrdi Perić.

Sve institucije u BiH, pa i pravosudne, prešle su u ruke političkih partija i pojedinaca, upozorava Perić i dodaje da su čak i međunarodne institucije podlegle tom, kako kaže, trendu i pristaju da o problemima u BiH razgovaraju i pregovaraju sa pojedincima, političkim liderima, a ne sa institucijama, javlja BNTV.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare