Vijesti

Suđenje Novaliću i ostalima: Tužioci objavili dokaze da su ‘malina respiratori’ plaćeno duplo skuplje

Državno tužilaštvo je, na suđenju premijeru Vlade Federacije Bosne i Hercegovine Fadilu Novaliću i ostalima, među materijalnim dokazima uložilo dokumentaciju pribavljenu putem međunarodne pravne pomoći iz susjednih zemalja na okolnosti pokušaja nabavke i stvarne cijene respiratora.

Tužilac Mirza Hukeljić je uložio dokaze pribavljene iz Crne Gore, za koje je pojasnio da se odnose na pokušaj nabavke respiratora, potom dokaze iz Hrvatske, a za te dokumente je naveo kako su bili osnov za formiranje cijene i da je u ponudi izražena cijena u duplo manjem iznosu, piše Detektor.

Pored toga, uloženi su i dokazi dobijeni iz Srbije, a tužilac je podsjetio da je Kristijan Marić tokom svjedočenja govorio kako je Sanja Lekić nabavila 200 respiratora za ponuđača u ovoj zemlji, dok iz dokumenata proizlazi da je nabavka po duplo nižoj cijeni nego što je to platila firma “F.H. Srebrena malina”.

“Ovim dokumentima se dokazuje stvarna cijena respiratora koji su iz Kine nabavljani duplo niže”, kazao je tužilac Hukeljić.

Mirna Avdibegović, braniteljica optuženog Fikreta Hodžića, rekla je da su ugovori o kojima Tužilaštvo govori zaključeni prije 30. marta 2020. i da idu u korist Odbrane.

Tužilaštvo je, između ostalog, predočilo ugovor o kupoprodaji Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) i “F.H. Srebrena malina”, potom izjavu o nabavci FUCZ-a koju je, prema tužiočevim riječima, potpisao Fahrudin Solak. U njoj je navedeno da su nabavljeni invazivni respiratori za potrebu zdravstvenih ustanova u FBiH.

Među dokazima je Tužilaštvo predočilo i akt Vlade FBiH, kojim se dostavlja mišljenje Federalnog pravobranilaštva o mogućnosti raskida ugovora između FUCZ-a i “F.H. Srebrena malina”.

“Dokazujemo da nije bilo moguće raskinuti ugovor, da je novac uplaćen dobavljaču u Kini i da on nije bio nepouzdan. Nije bilo mogućnosti da se novac vrati u budžet, a to misli Pravobranilaštvo i Tužilaštvo. Na ovaj način je budžetski novac potpuno neobezbijeđeno iskorišten”, rekao je tužilac.

Predočeni su i dokazi za “Srebrenu malinu” pribavljeni u Privrednoj banci i Upravi za indirektno oporezivanje (UIO), kao i dijelovi Viber prepiski i e-mail komunikacija koji su predočavani svjedocima u sudnici.

Među predmetima koji su korišteni u komunikaciji a koji su uloženi kao dokazi nalaze se telefoni oduzeti od optuženih Novalića, Solaka i Hodžića, te svjedoka Hasana Ganibegovića, Kristijana Marića, kao i laptopi i centralne jedinice privremeno oduzeti od Ganibegovića i Hodžića.

Na kraju ročišta je tužilac Hukeljić kazao da odustaje od saslušanja više od 20 svjedoka koji su predloženi optužnicom.

Za zloupotrebe prilikom nabavke respiratora sudi se federalnom premijeru Novaliću, suspendovanom direktoru FUCZ-a Solaku, direktoru firme “F.H. Srebrena malina” Hodžiću, kao i samoj firmi, te federalnoj ministrici finansija Jelki Miličević, koja je optužena za nesavjestan rad u službi.

Novalićeva braniteljica Vasvija Vidović je na samom početku ročišta rekla da najoštrije protestuje i izražava ogorčenje radom Tužilaštva u odnosu na svjedoke, kao i da se na njih vrši pritisak kako ne bi svjedočili u korist Odbrane. Naglasila je i da se u medijima pojavila informacija kako je protiv Sanje Lekić otvorena istraga.

“Bilo ko da je na bilo koji način pomogao Odbrani, našao se na udaru Tužilaštva, provode se istrage, ako je dao iskaz ovdje”, kazala je Vidović te kao primjer za to navela saslušanje uposlenika Instituta za mjeriteljstvo.

Tužilac Hukeljić je rekao da Tužilaštvo s javnošću o ovom predmetu komunicira putem saopćenja, da je protiv Lekić otvorena istraga prije više od godinu dana, da je Odbrana u javnim nastupima pred Sudom govorila kako će je predložiti kao svjedoka, te da tužioci imaju pravo saslušati svjedoke, ne u ovom, već u drugom predmetu.

Nastavak suđenja je 23. februara, kada je planirano saslušanje dva svjedoka Optužbe i nastavak ulaganja materijalnih dokaza.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare